"Jozef K. je uhapšen rano ujutro..."

M. Lazarević

Rukopis slavnog romana Franca Kafke, jednog od ključnih literarnih dela minulog stoleća, biće uskoro po prvi put javno izložen
(foto, Franc Kafka)

Kompletni rukopis "Procesa" čuvenog romana Franca (Franz) Kafke (1883-1924), praškog Jevrejina koji je pisao na nemačkom, biće uskoro po prvi izložen javnosti. Interesenti za ovaj rukopis moći će da ga pogledaju u izložbenom prostoru Martin-Gropius-Bau u centru Berlina od 30. juna do 28. avgusta ove godine.

Za rukopis ovog, po mnogima ključng, dela svetske književnosti 20. veka, je na aukciji u Londonu 1988. plaćena najviša cena u istoriji za neki manuskipt. Otkupila ga je nemačka država za 3,5 miliona maraka.

"Listovi rukopisa ce se listati onako kako ih je poređao Kafkin prijatelj, izdavač i upravnik  njegove zaostavštine, Maks (Max) Brod", navodi se u saopštenju organizatora izložbe.

Manuskript će na izložbi biti praćen prevodima na više od 60 jezika. Posetioci će mođi da pogledaju i inserte iz istoimenog filma slavnog režisera Orsona Velsa (Welles), kao i fotografije iz života ovog autora. Kafka je u Pragu, tada u Austro-Ugarskoj, živeo i radio krajem 19. i početkom 20. veka kao revnosni i veoma savesni službenik socijalnog osiguranja, koje je tek činio prve korake u svom razvoju.

Svoj, bez sumnje, najslavniji roman Kafka je napisao tokom I svetskog rata, uglavnom između avgusta 1914. i januara 1915. godine, tojest na početku ovog, kasnije nazvanog Velikog rata koji je ogolio do kraja apsurdnu i nehumanu bit društva koje je pretendovalo da bude civilizovano i građansko. Pri tome je Kafka postupao nekonvencionalno jer roman nije pisao lineralno, tojest prema događanjima u njemu. Najpre je, naime, napisao uvodni i zaključni deo, a onda paralelno radio na pojedinim glavama. Napisane listove je slagao u deset raznih svezaka.

Posle Kafkine smrti, 3.juna 1924, Maks Brod, već do kraja te godine,  roman je "složio" a izdao ga već 1925. To je učinio uprkos želji svog prijatelja da se unište njegova nedovršena dela.

Po mnogim mišljenjima, "Proces" je najznačajnije literarno delo prošlog veka.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...