„Anđeli Žičke eparhije“ Veljka Mihajlovića u Madridu

B. M.

Izložba grafika srpskog autora trajaće do 28. oktobra u “Galisijskoj kući” u centru glavnog grada Španije
(foto, Madrid, 04. 10. 2016. otvaranje izložbe Veljka Mihajlovića u Kulturnom centru Vlade Galisije)

Juče je u Madridu otvorena samostalna izložba grafika „Anđeli Žičke eparhije“ srpskog umetnika Veljka Mihajlovića. U glavnom izložbenom prostoru kulturnog centra Vlade Galisije „Galisijska kuća“ u centru Madrida, izložba će trajati do 28. oktobra.

madrid plakat galerija

Transparent sa najavom izložbe "Anđeli"

Izložbu su otvorili, zajedno sa autorom, ambasador Srbije Danko Prokić i bivši španski ministar kulture i pisac, Sesar Antonio Molina koji je poznavalac srpskih manastira. Molina je tim povodom pročitao svoju pesmu posvećenu čuvenom srpskom Belom Anđelu.

andjeli-Casa-Galicia-5-s

Veljko Mihajlović je imao skoro 200 individualnih izložbi u Srbiji i u celom svetu. Ova izložba grafika nastala je kada je autor posetio 38 manastira Žičke eparhije i napravio 60 grafika.

madrid izlo mihajlovic

U "Galisijskoj kući" izloženo je 29 grafika iz zbirke "Anđeli Žičke eparhije"

Ambasada Srbije u Madridu je na svom sajtu http://www.madrid.mfa.gov.rs/lat/news.php objavila veliki broj  kulturnih i turističko-promotivnih aktivnosti koje je organizovala u 2016. godini u okviru obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Španije, među kojima je nedavno otvorena izložba fotografija „Balkaneros. Sabor trubača u Guči (Srbija)“, u nacionalnom Antropološkom muzeju Španije u centru Madrida, gde su prikazane fotografije Aleksandra Kelića, Sabora trubača i TOS-a, uz saradnju sa Kulturnim centrom Beograda. I ova izložba  najavljuje nastavak stogodišnjih dobrih špansko-srpskih diplomatskih odnosa.

madrid-pesnik-citanje

Pesnik Molina pročitao je svoju poemu "Beli Anđeo iz Mileševe": slikar Veljko Mihajlović (levo) i ambasador Srbije u Španiji Danko Prokić (u sredini)

(iz pesme “Beli anđeo iz Mileševe”, Sesara Antonija Moline)

…”I tako bih ga, čim bih ustao,

opet i opet iznova, 

ugledao sada već bez potrebe za pitanjem 

i bez potrebe za odgovorom jer reči nemaju: 

slikar, njegovo delo, putnik,

čak ni venci

behara belog poput ovog

belog anđela.”


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...