Bugarsko izvinjenje Česima i Slovacima za intervenciju 1968.

M. Lazarević, Prag

Nepoznati „umetnici“ prefarbali pretprošle noći - u znak izvinjenja za bugarsko učešće u vojnoj intervenciji Varšavskog pakta u Čehoslovačkoj 21. avgusta 1968 - kontroverzni spomenik Crvenoj armiji u centru Sofije što je naišlo na negativna reagovanja u Rusiji...
(foto, spomenik sovjetskim vojnicima u Sofiji, prefarban u crveno)

Spomenik Crvenoj armiji u centru Sofije osvanuo je juče, na 45. godišnjicu vojne intrevencije Varšavskog pakta u tadašnjoj Čehoslovačkoj, prefarban u ružičasto, a ispod njega napisana je poruka na češkom jeziku „Bulharsko se omlouva“ tj „Bugarska se izvinjava“. 

Bugarska je, inače, bila prva zemlja ovog pakta koja je pozvala na „pružanje brartske pomoći“ Čehoslovačkoj i poslednja zemlja bivšeg Varšavskog pakta koja se za svoje učešće u vojnoj okupaciji Čehoslovačke zvanično izvinila Čehoslovačkoj. Parlament Bugarske je svoje žaljenje izrazio 1990, a sedam godina kasnije to je učinio i prvi postkokomunistički predsednik zemlje Petar Stojanov tokom posete Pragu. 

Inspiraciju za ovakav umetničko-politički gest „umetnici“, kako sami priznaju, našli su u farbanju glavnog spomenika Crvejmoj armiji u Pragu – sovjetskom tenku, koji je ubrzo posle „plišana revolucije“ prefarban u ružičasto, pa je potom vraćen u prvobitno stanje, da bi ga konačno opet u ružasto prefarbala grupa poslanika češkog parlamenta. Taj tenk je konačno zavšio u vojnom muzeju.     

Spomenik u centru Sofije je, inače, često na udaru lokalnih uličnih „umetnika“. U julu 2011. ofarban je tako da su pojedini likovi na slici podsećali više na junake iz američkih stripova nego na crvenoarmejce. Lane su crvenoarmejcima docrtane kape koje aludiraju na rusku pank grupu Pussy Riot.

Farbanje spomenika u glavnjom gradu Bugarske naišlo je odmah na nezadovoljstvo i kritička reagovanja u ruskim medijima koji izveštavaju da je to učinila „grupa neprijatelja sovjetskih spomenika“. Agencija Baltinfo ga, međutim, kvalifikuje kao „vandalski napad“,  a server www.News.ru kao „uvredu sovjetskih vojnika, palih za oslobodjenje Bugarske“. Ovaj server piše da su se još ranije pojavili predlozi da se spomenik radi zaštite od ovakvih napada ogradi ali „odgovor vlasti je uvek isti – to je mnogo skupo“. Oko spomenika su postavljene kamere tako da ruski mediji očekuju da  su „vandali i huligani“ snimljeni i da će ih policija ubrzo uhvatiti, što je, međutim, daleko do toga da će biti sigurno.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...