Vermaht dopingovao vojnike pervitinom

M. L.

To otkriva poljskl dnevnik Polska tajms, pozivajući se na nove nalaze vojnih istoričara. Drogirani su naročito mladi vojnici na Istočnom frontu

Nemačka kopnena vojska Vermahta (Wermacht) i vojna avijacija Luftvafe (Luftwaffe) dopingovali su svoje pripadnike tokom II svetskog rata opojnim sredstvima, uglavnom pervitinom i amfetaminom, da bi povećali njihovu izdržljivost i odvažnost u ubijanju i suočenju sa smrću. To tvrdi poljski list Polska tajms (Polska The Times), pozivajući se na nove nalaze vojnih istoričara i eksperata.

„Do toga je dolazilo naročito tada kada su na Istočni front stizali regruti mlađih godišta, uplašeni i neiskusni mladići koji su bojali brze smrti. Droge su od njih činile odvažne i brutalne ludake, ratoborne i krvoločne...“, izjavio je vojni istoričar Maćej Šopa (Maciej Szopa).

Tokom rata kupio je Vermaht samo od firme Temler-Verke Fric Haušild (Temmler-Werke Fritz Hauschild) preko 200 miliona tableta pervitina. Deo pervitina se ubacivao u slatkiše i kolače za vojnike, jedan od slatkiša imao je nadimak „pancir čokolada“ i njegova delotvornost upoređivana je sa nekoliko litara kafe. 

Čudotvorne tablete trebalo je da učine od nacističkih trupa nepobedivu vojsku. Piloti su po upotrebi pervitina bili sposobni da lete i po 16 sati neprestano, pešadija nije osećala strah od smrti u ratnom kotlu...

Narkotike je, prema ovim istraživanjima, koristio i Gestapo, pa čak i sam vođa nacista Adolf Hitler. 

„Neverovatnu energiju kojom je iznenađivao publiku tokom višečasovnih govora i fanatizovao desetine miliona Nemaca, davale su mu droge“, piše poljski list. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...