Staljin se udvarao čuvenoj poljskoj glumici

M.Lazarević

Velika, mada neuzvraćena, ljubav sovjetskog diktatora, otkriva poljski dnevnik Fakt, bila je Nina Andrič, supruga nekadašnjeg poljskog premijera Jozefa Cirankijeviča koja je još živa (ima 98 godina)
(foto, Nina Andrič)

Josif Visarionovič – Staljin imao je više žena u svom životu ali je najviše bio zaljubljen u jednu koju koju nije imao. Reč je, kako otkriva poljski tiražni dnevnik Fakt, o legendarnoj poljskoj pozoprišnoj, filmskoj i tv-glumici, recitatorki i spisateljici Nini Andrič (Nina Andrycz). Ona je bila supruga nekadašnjeg poljskog premijera Josefa Cirankijeviča (Cyrankiewicz) od koga se razvela 1968. Glumila je sve do pre desetak godine, živa je još i dobrog zdravlja u svojih 98 godina... 

Ova,  višedecenijska prva dama poljskog teatra, nije pratila muža na putovanjima u inostranstvu. Izuzetak je bio samo Moskva.

„Tamo je još 1947. (te godine se i udala za Cirankijeviča) pala u oči Staljinu. Sa njegove strane, to je bila ljubav na prvi pogled“, piše Fakt. U to vreme je Staljin već nekoliko godina živeo sa izvesnom Valentinom Istominovom, ženom dosta lepom, ali, kako se smatralo, „prilično priprostom“.     

istomina

Istomina

Gošća iz Poljska očarala je kremaljskog domaćina, ne samo svojom lepotom nego i šarmom, inteligencijom i obrazovanjem“, nastavlja Fakt. Staljin joj je odmah posle prvog susreta poklonio vizonsku bundu. Glumica bundu nije, međutim, nikad nosila i pojeli su je moljci, a Staljinovu ljubav nije uzvratila...

nina andric cb

Nina Andrič kao slavna glumica

Prilikom naredne posete Kremlju žena poljskog premijera je nešto pre glavnog banketa neočekivano najednom napustila delegaciju i odletela za Varšavu. Može se pretpostaviti da se nešto dogodilo između nje i Staljina, verovatno da  je ona odbila čoveka kome se retko ko usuđivao da kaže „ne“. Među članovima poljske delegacije, u kojoj se znalo za Staljinovu zaljubljenost prema Andričovoj, zavladao je strah od moguće Staljinove osvete, čak se jedan član delegacije onesvestio od šoka. Staljin je, međutim, sačuvao mir.

„Mora da mnogo voli to čime se bavi“, rekao je kada su mu saopštili da se glumica naglo vratila u svoju zemlju.

 

 

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...