Staljin i Čerčil pili do zore

Milan Lazarević

Novoobjavljeni dokumenti pokazuju da je prvi susret lidera dve zemlje antihitlerovske koalcije, avgusta 1942. bio je pun napetosti koja se ipak rasplinula u pijanci do zore...
(foto, Staljin i Čerčil u Moskvi 1944. prilikom drugog ratnog sastanka)

Britanski nacionalni arhiv skinuo je embargo sa oko 600 dokumenata iz vremena II svetskog rata i početka hladnog rata. Među njima su i izveštaji o prvoj poseti britanskog premijera Vinstona Čerčila (Winston Churchill) Sovjetskom Savezu tokom rata tj avgusta 1942, u najteže vreme za antihitlerovske saveznike i pregovorima sa sovjetskim diktatorom J. V. Staljinom. Prema izveštaju Čerčilovog sekretara Aleksandera Kadogana (Alexander Cadogan), susret je bio veoma napet, razgovori teški ali je sve to prevaziđeno i bilo krunisano pijankom koja je trajala do jutra.

stalin cercil fini

Josif Staljin i Vinston Čerčil snimljeni na Jalti u dvorcu Livedia 1945. godine

Staljin je na anglo-američke saveznike bio (s pravom) ljut što nedovoljno pomažu Sovjetskom Savezu koji je, praktično, gotovo sam tada nosio teret rata protiv nacističke Nemačke. Crvena armija je uspela prethodne godine da odbije napad na Moskvu ali je bila izložena sve većem pritisku na jugu zemlje. Staljin je oštro zahtevao od saveznika otvaranje drugog fronta na šta mu je Čerčil odgovorio da veliku operaciju u Evropi (iskrcavanje u Italiji) zapadni saveznici planiraju tek za narednu (1943) godinu. A najavio je i mogućnost raširenja drugog fronta i na francuski Alžir...

Kadoganov izveštaj potvrđuje i produbljuje dosadašnja saznanja o toku ovog sastanka. Na početku se Staljin ponašao predusretljivo ali pošto je čuo šta saveznici planiraju, atmosfera je naglo zahladnela drugog dana. Konačno, poseta i razgovori su bili zavrršeni uspehom pa se pilo celu noć, gotovo sve do poletanja aviona britanske delegacije. 

Drugog dana i samom Čerčilu je raspoloženje toliko palo da, prema Kadoganu, zamalo nije propustio da ode na banket, priređen u njegovu čast. Ipak, preovladala je premijerova spremnost da se sporazume s domaćinima, pa je zakazan još jedan sastanak sa Staljinom koji je počeo u sedam ujutro. Oko ponoći Kadogan je pozvan u Staljinovu kancelariju. „Tamo sam našao Vinstona sa Staljinom i Molotovim (tadašnji sovjetski ministar spoljnih poslova – prim.ML). Sedeli su za ogromnim stolom, prepunim raznih jela među kojima  je počasno mesto imalo pečeno prase, i nebrojenih ispijenih flaša vina i drugog alkohola“, opisao je Kadogan završetak ovog sastanka. „Raspoloženje je bilo veselo kao na svadbi. Staljin me je gotovo divljački terao da pijem. Vinston, koji je počeo da se žali na glavobolju, mudro se okrenuo ka manje opijajućem šumećem crvenom vinu s Kavkaza.  Odobravao je i slagao se u svemu sa domaćinima. Sve teže je bilo, međutim, da se razgovara i preko tumača. Staljin je, na primer, na jednu Vinstonovu iozjavu odgovorio:

“S tim  se ne slažem ali mi se sviđa duh te stvari“.

cercil stalin

Jermenski brendi bio je omiljeno Čerčilovo piće. Smatra se da je britanski premijer razvio ljubav prema „Araratu“ za vreme konferencije na Jalti 1945. pa je Staljin organizovao da se kasnije svake godine Čerčilu šalje 400 flaša. (Evening standard, http://www.standard.co.uk/news/uk/first-chance-to-buy-brandy-that-stalin-served-churchill-7582925.html)

„Razišli smo se negde posle tri ujutro, imao sam vremena samo da stignem do hotela, spakujem svoje stvari i odem na aerodrom u 4.15 sati“, dodao je sekretar. Na kraju je zaključio da je Čerčilu uspelo da uspostavi veoma dobar kontakt sa Staljinom i da su „stvoreni uslovi da međusobne poruke i veze dvojice državnika budu bar dva puta važniji nego dotad“. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...