Pre 95 godina umro je Gavrilo Princip

Milan Lazarević, PRAG

Umro je u 23. godini života od tuberkuloze, u zatvoru u Terezinu, na severu Češke, pošto je kao maloletnik bio osuđen na “samo 20 godina teške robije” zbog atentata koji je bio povod za Prvi svetski rat
(Hapšenje Gavrila Principa u Srajevu 1914.)

Srpski mladić Gavrilo Princip,  rođen 13. jula 1894. (Obalj) koji je atentatom na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda  pokrenuo dotad najveći rat u istoriji, umro je na današnji dan pre 95 godina, podsećaju češki mediji.

Uz prestonaslednika, on je 28. juna 1914. u Sarajevu ubio i njegovu suprugu Čehinju Sofiju (Žofi). Franc Ferdinand je živeo u zamku u Konopištu nedaleko od Praga i bio je dosta omiljen kod Čeha, ne samo zbog braka sa njihovom sunarodnicom, nego i zato što je pokazivao dosta razumevanja prema težnjama Čeha, pa i nekih drugih slovenskih naroda, za ravnopravnonošću i daljom federalizacijom austrougarske monarhije.  

Atentat koji je izvršila organizacija Mlada Bosne, uz verovatnu podršku tajne srpske organizacije Crna Ruka, poslužio je Austrji, koju je podržavala Nemačka, kao razlog da objavi rat Srbiji. Odmah zatim je, izvršavajući savezničke obaveze, u zaštitu Srbije stala Rusija i tako je izbio Prvi svetski rat...

Princip je uhapšen odmah posle atentata i, kao maloletnik, osuđen na “samo” 20 godina teške robije. Ta robija je podrazumevala okove od 19 kilograma koji su mu u zatvoru u terezinskoj tvrđavi skinuti tek 1916. kada je oboleo od  tuberkuloze zbog čega mu je morala biti amputirana jedna ruka. U tvrđavi u Terezinu, koja je tokom II Svetskog rata postala sabirni logor za Jevreje radi slanja u logore smrti, postoji i danas i može se razgledati ćelija u kojoj je robijao Princip, sa okovima i drugom zatvorskom “opremom”.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...