Bečka filharmonija: više od polovine orkestra činili su nacisti!

Milan Lazarević, PRAG

Čuvena Filharmonija iskoristila je 75-godišnjicu anšlusa Austrije da pročisti svoju savest...
(ilustracija, Bečka filharmonija)

Bečka Filharmonija, verovatno najpoznatija i najslavnija na svetu, preispituju svoju istoriju i savest. Povodom 75 godišnjice nacističkog anšlusa tj pripajanja Austrije Nemačkoj, objavljuje informaciju o tome koliko ih je i koji su muzičari sarađivali s nacistima, koliko je Jevreja bilo oterano i drugim neprijatnim činjenicama o sebi iz vremena nacističke vladavine Austrijom.

Uprava ove institucije koja je proslavila Austriju, odlučila je da se svestrano i detaljno istraži mračni deo prošlosti Filharmonije i poverila je trojici nezavisnih istoričara, predvođenih renomiranim profesorom Oliverom Ratkolbom (Rathkolb,) da obradi nacistički deo njene istorije. Trio istraživača  se oslanja, pre svega, na mnoštvo direktnih svedočanstava i na  pronađenu raznu arhivu u pivnici Bečke filharmonije. Takozvani Ratkolbov izveštaj, koji je već upućen novinarima, a treba da bude objavljen 12. marta, tj na Dan anšlusa, otkriva frapantnu činjenicu da su 62 od 123 člana orkestra bili nacisti, a među njima su bila i dvojica SS-ovaca.

Ti i niz drugih podataka zasnivaju se  na spisima i dopisima iz arhive Vilhelma (Wilhelm) Jergera, tadašnjeg šefa Filharmonije i aktivnog člana nacističke partije NSDAP. Jerger, na primer, u jednom pismu traži od Baldura fon Širaha (von Schirach), guvernera Beča, inače šefa Hitlerjugenda, da petoricu jevrejskih članova orkestra izuzme iz transporta Jevreja. Fon Širah mu nije udovoljio pa je u koncentracionom logorima našlo smrt svih pet Jevreja – članova Filharmonije...       

U izveštaju istoričara sadržana je i zanimljiva priča o počasnom prstenu koji je Bečka filharmonije dodelila i uručila Širahu 1942. Ovaj visoki nacistički poglavar, posle rata, proglašen je za ratnog zločinca i osuđen na 20 godina zatvora. Prsten je navodno izgubio neposredno pred odlazak na istraživanje kazne. Kada mu je 60-ih istekla kazna i napuštao zatvor, neko iz Bečke filharmonije mu je dao počasni prsten u zamenu za izgubljeni. O tome je pisao Širahov sin Rihard (Richard) u knizi o svom ocu. Nije hteo, ipak, da otkrije ko mu je iz Filharmije dao novi prsten...

To ime člana Filharmonije koji je i toliko godina posle rata na ovakav način izražavao svoje simpatije prema nacizmu, sutra će znati cela Austrija.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...