Aškenazi su mnogo više hazarskog nego hebrejskog porekla

Milan Lazarević

- pokazuju najnovija genetska istraživanja prema kojima su preci evropskih Jevreja došli ovamo iz oblasti između Kavkaza i Kaspijskog mora, tojest nekadašnjeg Hazarskog carstva
(ilustracija - Mapa Hazarskog kaganata o periodu od 650 do 850 godine (izvor: Vikipedija))

Preci evropskih Jevreja, tzv Aškenazija, su, uglavnom, hazarskog porekla i početkom srednjeg veka živelisu između Kavkaza i Kaspijskog mora. U znatno manjoj meri, s njima su srodni Jevreji koji su posle najezde muslimanskih osvajača bili prinuđeni da napuste Palestinu.

Prema britanskom naučnom časopisu Genomska biologija i evolucija (Genome Biology and Evolution) ovakav zaključak prozilazi iz genetskog istraživanja sprovedenog na izabranom, reprezentativnom uzorku sadašnjih Jevreja koji žive u Evropi.

Time je negirana teorija prema kojoj Aškenazi potiču od Jevreja koji su emigrirali s Bliskog Istoka, najpre do južne Evrope a potom se raširili po ostalim delovima kontinenta. Ta teorija je budila sumnjičavost već i zbog pitanja kako je moguće da se originalnih 50 hiljada istočnoevropskih Jevreja iz 15. veka umnožilo do 20. veka na čak osam miliona. To bi značilo da je njihov natalitet morao biti deset puta veći od ostalih populacija u regionu, a i da se ne pominju uticaji epidemija, ratova, gladi i pogroma kojima su Jevreji, inače, bili izloženi još više od ostalih.

Prema genetskom istraživanju Erana Elhaika iz Visoke škole javnog zdravlja u američkom Baltimoru, obavljenom na genomu 1.286 Jevreja poreklom iz osam jevrejskih i 74 nejevrejske populacione skupine, nesumnjivo prozlazi da ogomna većina njih potiče iz oblasti izmedju Kavkaza i Kaspijskog mora tj s područja nekadašnjeg Hazarskog carstva. Tamo su najbrojniji bili Hazari, nomadska plemena srodna s Turcima, koja su se karakterisala time što su najčešće bavili trgovnom. Da se pretpostaviti da su oni u znatnom broju priklonili judaizmu pod uticajem Jevreja koji su se sa Bliskog Istoka preselili u Hazarsko carstvo.

Tek kasnije iz te oblasti, pod navalom mongolskih i drugih osvajača, pokrenut je veliki emigracioni talasa na Zapad tojest u srednju Evrope. 

„Došli smo do zaključka da je genom evropskih Jevreja (tj Aškenazija, druga najveća grana Jevreja – Sefardi, su stigli u Evropu u Španiju, uglavnom još u vreme rimske imperije -prim. ML) mozaik starih populacija, pre svega Hazara koji su primili judaizam grčko-rimskih Jevreja, zatím Jevreja iz Mespotamije i Palestine“, precizirao je Elhaik. „Struktura tog stanovništva se stvorila na Kavkazu i obalama Volge, s korenima iz oblasti Kanan i obala Jordana“, zaključio je ovaj istraživač.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...