Umro poslednji živi begunac iz Aušvica

M.L.

August Kovalčik bio je poslednjí živi član grupe logoraša kojima je uspelo da 1942. godine pobegnu iz najzloglasnijeg nacističkog logora smrti
(ilustracija: koncentracioni logor Aušvic)

Početkom ove nedelje umro je u 90-godini života August Kovalčik (Kowalczyk) poslednjí živi član grupe logoraša kojima je uspelo da pobegnu iz Aušvica  (Auschwitz). To je prekjuče saopštio portparol muzeja u južnopoljskom Osvijenćimu (Oswiencim) pored koga se nalazio ovaj najzloglasniji nacistički logor smrti.

Umro je u hospiciji - bolnici za stare i krajnje nemoćne ljude i neizlečive bolesnike, koju je i sam pomogao da se osnuje u Osvijenćimu.

Kovalčik je transportovan u Aušvic decembra 1940. U junu 1942. bio je medju 50 poljskih logoraša koji su kolektivno pokušali bekstvo, iskoristivši vreme kada su radili na polju. Većina ih je tom prilikom uhvaćena i pobijena, ali je devetorici njih uspelo da se domognu slobode. Kovalčik je bio poslednji živi član te grupe.

Posle rata on je postao glumac i to veoma popularni, a veliki deo vremena posvetio je pričajući mladima svoju ličnu istoriju.

U Aušvicu je 1940-1945. pobijeno približno 1,5 miliona ljudi, uglavnom Jevreja.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...