Otkriven i drugi Jevrejin koji je imao protekciju kod Hitlera...

Milan Lazarević, PRAG

Adolf Hitler lično se zauzeo za jednog jevrejskog pravnika, čak ga je izvesno vreme štitio od progona, tvrdi za časopis Jevrejski glas jedna nemačka istoričarka koja je pronašla dokument o tome

Ernst Hess (1890-1983) bio je sudija u Dizeldorfu a s Hitlerom se dobro znao iz I svetskog rata kada mu je izvesno vreme bio komandir čete. Prema tvrđenjima istoričarke Suzane Maus (Mausse) u časopisu Jevrejski glas iz Nemačke (Jewis Vocie from Germany), koje prenosi agencija DPA, Hesa je dosta dugo zaobilazio progon Jevreja u nacističkoj Nemačkoj, zahvaljujući dokumentu koji je, u ime Hitlera,  potpisao šef  SS trupa Hajnrih Himler.

U tom papiru iz avgusta 1940, koji je lane otkrila ova istoričarka, upozoravaju se predstavnici vlasti da bi Hesa trebalo u svakom pogledu ostaviti na miru... prema želji Firera.

Dosad je bio poznat samo jedan sličan slučaj da se Hitler zauzeo za nekog Jevrejina. On je, naime, prema ovom časopisu, uzeo u zaštitu Eduarda Bloka (Bloch) lekara svoje majke iz Linca uoči njegove emigracije 1940.

Hes je 30-ih tokom arijezacije ostao bez sudskog zvanja i posla i odselio se iz Bolcana u Južni Tirol. Potom se preko zajednčkog ratnog druga Frica Vajdemana (Fritz Weidemann) obratio Hitleru. U dopisu svom bivšem vojniku, koji je postao  nemački vođa, Hes, koji je konvertirao  u protestzantizam, tražio je da ne bude označavan kao Jevrejin.  

Hitler je to odbio ali je, ipak, preko Himlera naložio vlastima da se pobrinu za Hesa. Dobio je novi pasoš u kome je nedostajalo za Jevreje obavezno srednje ime Izrael. Time je bilo sakriveno njegovo poreklo.

No, posle dogovora Hitlera sa italijanskim fašističkim vodjom Bentom Musolinijem, nemački žitelji  Južnig Tirola su se morali vratiti u Nemačku pa se Hes preselio u bavarsko mestašce Untrevesen (Unterwossen) gde je bio i dalje pod Hitlerovom zaštitom. Medjutim, već 1941. mu je bilo saopšteno da više ne uživa zaštitu sa najviše města i ubrzo je upućen u koncentracioni logor Milbertshofen kod Minhena gde je dočekao kraj rata. Pošteđen je gasne komore, zahvaljući braku s ženom nejevrejskog porekla.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...