Nova crkva u Grošnici

BM

Obnavlja se pravoslavni hram na mestu nekadašnje crkve-brvnare

Meštani zaseoka Crkvine u selu Grošnica kod Kragujevca, podigli su crkvu za nedelju dana gradnje, sa majstorima i na mobu.

crkva oltar

Nova crkva, u žitu, snimljena sa oltarske strane

Crkva je podignuta na temeljima starijih hramova za koje se može pouzdano tvrditi da su iz srednjeg veka a možda i stariji. Prethodna istraživanja crkvišta obavili su stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca. U gornjem sloju pronadjeni su grobovi i nadgrobne ploče iz turskog doba a ostaje da se daljim istraživanjima utvrdi potpuna istorija ovog mesta.

crkva temelj stari

Obnovljeni temelj crkve, u jesen prošle godine, pre podizanja novog hrama

Do pre četiri decenije na tom mestu nalazila se crkva – brvnara, obnovljena tokom Drugog svetskog rata. Veoma široki kameni temelji u dva arheološka sloja, nagoveštavaju značajnu starost prvobitnih crkava. 

crkva moba

Učesnici mobe

U materijalu iz temelja pronađeni su delovi opeke iz vizantijskog doba za koje se pretpostavlja da su doneti sa obližnjeg nalazišta Gradina na obronku Gledićkih planina gde su, uglavnom neistraženi, ostaci utvrđenog grada iz prvih vekova Vizantije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...