Otkriven izuzetan actečki hram

Stefan Lovgren

Arheolozi koji rade u srcu Meksiko Sitija otkrili su oltar i monolit koji potiču iz doba Acteka, pre 500 godina. To su možda najznačajnija otkrića artefakata iz doba Acteka u poslednjih desetak godina.

Oltar predstavlja actečkog boga kiše Tlaloka a otkriven je pre desetak dana u actečkom glavnom hramu, Templo Mayor, blizu centralnog trga Zokalo u Meksiko Sitiju. Tlako je bio bog kiše i plodnosti, koga su se Acteci jako plašili pa su, da bi ga "odobrovoljili" davili svoju decu.

Monolit visok 3,5 metara, koji je još nije do kraja otkopan, možda je i značajnije otkriće. Neki arheolozi smatraju da bi ta kamena gromada mogla da bude deo ulaza u podzemnu prostoriju.

"Ovo je istinski impresivan i izuzetan actečki monolit", rekao je Leonardo Lopez Luhan, arheolog iz muzeja Museo del Templo Mayor.

Ljudske obredne žrtve

Actečko carstvo obuhvatalo je veći deo današnjeg centralnog Meksika. Svoj vrhunac je dostiglo pre petsto godina.

Acteci su bili duboko religiozni ljudi koji su gradili monumentalne objekte. Templo Mayor odnosno Veliki hram, bio je najveća piramida u actečkom glavnom gradu Tenoktitlanu.

Španski konkvistadori su uništili hram kada su 1521. godine osvoji grad. Meksiko Siti je izgrađen nad ostacima Tenoktitlana.

Ostaci hrama su prvi put otkriveni 1978. godine kada su radnici gradske elektrane na toj lokaciji otkrili ogromnu urezanu figuru actečke boginje. Ostaci nižih delova hramovnog kompleksa, zakopani ispod Meksiko Sitija, sve do danas ostali su nepoznati.

Tim arheologa, koji je predvodio Alvaro Barera otkrio je oltar i monolit na zapadnoj strani lokacije nekadašnjeg hrama.

Oltar, koji verovatno potiče iz doba krala Motecuzome I (1440-1469) napravljen je od kamena i pokriven je malterom. Na njemu se nalazi lik boga Tlaloka i još jedna figura koja opisuje boga poljoprivrede.

"Ovo je još jedno izvanredno otkriće u oblasti Velikog hrama i sigurni smo da ima još mnogo objekata pod naslagama zemlje", izjavila je Suzan Gilespi, stručnjak za civilizaciju Acteka na univerzitetu Florida.

"Ono što je značajno kod ovog otkrića jeste rano poreklo figure na oltaru, što dokazuje 'grublji' stil reljefa u poređenju s mnogim kasnijim actečkim skulpturama koje su do danas otkrivene", dodala je Gilespijeva.

"Pomoću takvih otkrića arheolozi će moći lakše i pouzdanije da prate promene religijske prakse u Velikom hramu."

Imperijalni stil

Veruje se, s druge strane, da gigantski monolit stoji na svom origionalnom mestu. Pravougaona gromada je još uvek delimično zakopana i arheolozi mogu da vide samo jednu njenu stranu.

Lopeh Luhan procenjuje da je monolit, za koji veruje da potiče iz kamene oblasti Čikihita severno od Meksiko Sitija, težak čak dvanaest tona.

Monolit odgovara poslednjoj fazi actečkog carstva, od 1487. do 1520. godine.

"To je tipičan spomenik actečkog imperijalnog stila", rekao je Luhan.

Na gornjoj strani monolita su duboke rezbarije.

"Uzimajuću u obzir njegovu poziciju, oblik i ono što se može trenutno videti, monolit bi trebalo da predstavlja boga Zemlje, boginju Zemlje ili božanstvo noći."

Neki arheolozi veruju da monolit "brani "ulaz u podzemnu odaju.

"Značaj monolita je u onome što ćemo tek otkriti", rekao je Alberto Dijaz, član arheološkog tima.

"To je verovatno deo neke odaje. Nećemo znati dok ne priđemo bliže. Prvo ćemo morati da potpuno otkopamo monolit."


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...