Vojna intervencija 1968. i danas deli Čehe i Ruse

M- L-

Moskva je juče reagovala s negodovanjem na proglašenje 21. avgusta 1968. za Dan pomena žrtvama vojne invazije SSSR na Čehoslovačku. Usledio je odmah odgovor iz Praga
(ilustracija, Tenkovi Varšavskog pakta u Pragu, avgusta 1968.)

Češki ministatr spoljnih poslova Tomaš Petriček izjavio je danas da je 21. avgust 1968. "nacionalna tragedija" i da je sasvim legitimno sećanje na žrtve. A češko-ruske odnose pre kvari nastojanje da se događaji iz 1968. relativizuju, nego ovo sećanje.

Češki šef diplomatije je na ovaj način odmah reagovao na jučerašnje saopštenje Odeljenja za štampu Ministarstva inostranih poslova Rusije prema kome "uvršćavanje 21. avgusta među značajna datume češke istorije neće koristiti odnosima između dve države". Petriček je najavio i širi odgovor na konfernciji za štampu MIP-a Češke.

Početkom ovog meseca 90 poslanika češkog parlamenta iz svih poslaničkih klubova (izuzev poslanika KSČM - Komunistička stranke Češke i Moravske, nereformisani komunisti), inicirali su da se 21. avgust proglasi za Dan žrtava invazije i okupacije Čehoslovačke 1968. od strane vojske Varšavskog pakta. Predlog je, početkom ovog meseca, usvojio Senat a prošle sedmice zakon je potpisao predsednik Miloš Zeman.

Protiv ruske kritike odmah se ogradio glavni predlagač zakona – Jirži Mihola iz Hrišćansko-demokratske unije (Narodne češke stranke, KDU-ČSL, tzv lidovci): "Ako Rusiji smeta uvođenje ovog datuma među značajne datume češke istorije, to je najbolji dokaz koliko je to, u stvari, potrebno. Odali smo time poštu žrtvama i invazije i potom okupacije i rekli jasno "ne" dezinterpretacijama naše savremene istorije.", rekao je on.

"Nastojanje Praga da se ponovo vraća događajima starim pola stoleća, s ciljem da ih uključi u sadašnji politički kontekst, nespremnost da se okrene ta strana istorije koja kvari rusko-češke odnose, teško da može pomoći uspešnom toku međusobne saradnje", kaže se u juče objavljenom dokumentu MIP-Rusije označenom kao "komentar Odeljenja za štampu". U dokumentu se govori o "velikom razočarenju" zbog usvajanja Zakona o 21. avgustu "koje nije u skladu s međusobnim dogovorima, utvrđenim u češko-ruskom sporazumu o prijateljskim odnosima i saradnji iz avgusta 1993."

Još jednom je ove godine stav prema 1968. izazvao komešanje u češko-ruskim odnosima. Dva ruska poslanika su u junu predložili svom parlamentu da se svim učesnicima u invazije Čehoslovačke 1968. prizna status ratnih veterana što je odmah izazvalo negodovanje u Češkoj. Predsednik Češke Miloš Zeman je tim povodom odmah pozvao na razgovor ruskog ambasadora u Pragu Aleksandra Zmajevskog.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...