LITVANIJA TRAŽI ODŠTETU OD MOSKVE

M.K.

U baltičkim zemljama se izjednačava period u SSSR s nacističkom okupacijom

Ministar spoljnih poslova Litvanije Audronis Azubalis pozvao je Moskvu da počne da razmišlja o kompenzacijama za sovjetsku eru okupacije njegove zemlje.

„Pozvao sam Rusiju da se otvori dijalog o zajedničkom vrednovanju prošlosti, ustanovljavanju pravde, kompenzacija za okupaciju, kao i o problemima u istraživanju zločina“, izjavio je, kako prenosi ruska agencija RIA Novosti, šef litvanske diplomatije.Audronis Azubalis


Rusija se od raspada socijalističkog lagera a potom i SSSR-a, spori sa tri male baltičke zemlje koje su bile u sastavu SSSR (Litvanija, Letonija i Estonija), kao i sa Poljskom, oko (navodnih?) pokušaja iz ovih zemalja da se piše nova istorija Drugog svetskog rata, redukuje i iskrivi sovjetska uloga u porazu nacističke Nemačke. Dok Rusija insistira na tome da je Crvena armija oslobodila baltičke zemlje od nemačkih okupatora, mnogi žitelji ovih zemalja stavljaju oba perioda u istu ravan i ukazuju na masovne deportacije u vreme vladavine Staljina. Prošle godine litvanski parlament je uvojio izmene zakona kojima se uvodi kažnjavanje onih koji negiraju ili umanjuju zločine „koje je učinio SSSR“ i nacistička Nemačka prema Litvaniji.Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin 22. juna ove godine na ceremoniji polaganja venaca
ispred Spomenika neznanom junaku, kod zidina Kremlja, prilikom obeležavanja 70
godina od napada Nemačke na SSSR: bivši SSSR pobedu nad fašizmom platio je
strašnom cenom od 26 miliona ljudskih žrtava


Litvanija je, inače, bila prva nekadašnja republika koja se otcepila od SSSR – nezavisnost je proglasila još marta 1990. Ostale dve baltičke republike – Letonija i Estonija to su učinile godinu i po dana kasnije - 20. odnosno 21. avgusta 1991.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...