Rusi nisu krivi za invaziju na Čehoslovačku - Brežnjev je bio Ukrajinac!

M. L.

To tvrdi lider češke Komunističke stranke Vojteh Filip, koja je sasvim blizu ulasku u vladu Andreja Babiša
(foto, Leonid Brežnjev)

Rusija je igrala sasvim malu ulogu u invaziji Varšavskog pakta na Čehoslovačku, to je u intervjuu londonskom Gardijanu (The Guardian) ustvrdio Vojteh (Vojtech) Filip, šef Komunističke stranke Češke i Moravske (KSČM). Glavnu ulogu su, prema njemu, u tome imali Leonid Brežnjev, koji je etnički bio Ukrajinac, kao i ukrajinske trupe.

Ova stranka se obično označava kao "nereformisani komunisti", inače, uspeva već skoro tri decenije posle pada komunističkog režima u nekadašnjoj Čehoslovačkoj da ulazi u parlament, a trenutno je čak i u pregovorima za ulazak u vladu Andreja Babiša.

"Istorija je bila 100 posto falsifikovana. Niko ne piše o tome da je cela stvar bila postavljena protiv Rusije. Tada je u Politbirou KP SSSR bio samo jedan čistokrvni Rus, a taj je i glasao protiv invazije na ČSSR.  Brežnjev je bio iz Ukrajine. Većina invazionih trupa je bila iz Ukrajine", tvrdi lider čeških komunista u intervjuu koji je izazvao veliko zanimanje ne samo u V. Britaniji i Češkoj, nego i u Ukrajini i Rusiji. 

Invaziju su najjače, horski podržavali šefovi tri satelitske zemlje – Istočna Nemačka, Poljska i Mađarska, koji su "Praško proleće" doživljavali kao ugrožavanje sopstvene vlasti. Invazija je, prema Filipu, bila "realnost  bipolarne podele sveta" koja je nastala tokom "hladnog rata". Krivicu on vidi i u Aleksandru Dubčeku (lideru čehoslovačkih komunista-primML) koji je, navodno, za invaziju znao dva dana ranije ali nije na to upozorio javnost.

Filip je u intervjuu odbio da njegova stranka treba da se nekome izvinjava za događaje od pre 50 godina "jer je to bila odluka pet zemalja Varšavskog pakta". 

Brežnjev, rođen na istoku Ukrajine, blizu tadašnjeg Dnjepropetrovska, je, prema ukrajinskim izvorima, koji su se odmah oglasili povodom ove izjave Filipa, nekad bio označavan kao Ukrajinac, nekad kao Rus. Prema istorijskim dokumentima, u Politbirou KP SSSR iz avgusta 1968. (izabran je dve godine ranije) je bilo 11 članova. Osim Brežnjeva, koji je bio generalni sekretar, tamo je bilo petoro Rusa, zatim po jedan Belorus i Letonac, kao i trojica Ukrajinaca-Nikolaj Podgorni, Dimitrij Poljanski i Pjotr Šelest.

Posle ovog može se očekivati da se pojave i drugi istoriografi-genijalci slični Filipu, koji bi mogli ustvrditi da sve grehove za staljinizam treba da snose Gruzijci (Staljin je bio Gruzin, rođen kao Josif Visarionovič Džugašvili) a da za Oktobarsku revoluciju glavnu krivicu treba da nose Jevreji jer je Vladimir Ilič Uljanov imao jevrejske krvi...

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...