Pre 50 godina Tito samo mahao sa balkona Hradčana

M.Lazarević

Govor nije bilo predviđen programom posete kako se ne bi irititirali Rusi
(Josip Broz i Aleksandar Dupček, Prag 1968)

Tih dana uoči vojne intervencije u Čehoslovačkoj 1968. u Pragu je od 8. do 12. avgusta boravila delegacija SFRJ i SKJ na čelu s J.B.Titom. Poseta je imala ogroman odjek u tadašnjoj Čehoslovačkoj i svetu. S domaćinima je, međutim, "oportunistički" bilo dogovoreno da Tito ne govori narodu i ne daje izjave štampi.

Toga su se i ove godine, na 50-godišnjicu ovih događanja, podsetili češki mediji. Mi se toga retko podsećamo mada... ali bolje da o tom sada ne govorimo, nego da se samo podsetimo šta je bilo.

Potpisniku ovih redova, inače dugogodišnjem dopisniku iz Praga, pre još 20 godina ispričali su ljudi (s obe strane) koji su organizovali ovu posetu da je na insistiranje domaćina bilo "tvrdo" dogovoreno da Tito ne govori narodu i ne daje nikakve izjave štampi kako se u tim napetim danima Rusi ne bi (nepotrebno) iritirali i ne bi im se davao šlagvort za kritike zbog udaljavanja od "bratskih socijalističkih zemalja". Ukratko, trebalo je samo da izađe na balkon palate na Hradčanima i pozdravi odatle ljude koji su došli da ga vide.

Ali, umesto nekoliko desetina ili stotina koliko ih se okupi obično u takvim prilikama, bilo je tamo mnogo desetina hiljada, verovatno i preko sto hiljada ljudi. Pevali su, skandirali Titu i Jugoslaviji, on je izlazio na balkon, mahao im, pa se vraćao unutra da bi brzo zatím morao opet na balkon pozivan od mase… I tako, kažu, više od sata! Ne pamti se da su Česi tako pozdravili nekog stranog državnika u novijoj istoriji.

U uvodníku uticajnog časopisa Literarni listi Antonjin J. Lim pisao je tih dana o oduševljenom skandiranju mase Titu na praškim Hradčanima.

„Titov praški trijumf  je bio izraz čežnje naroda za vlastitim Titom. Tradicije zemlje i KP ČS su, međutim, takve da se dosledni titovski stav u nas rađa teško. Njegov nastanak je, međutim, naprosto neophodan, ako hoćemo preživeti sledeću etapu u koju upravo stupamo“.

Nema šta, vizionarski: Dubček i drugovi pokazali su se u najtežim trenucima, u najmanju ruku kao kolebljivci, mnogi bi rekli kukavice, tako da nije samo Lim žalio što Česi i Slovaci nemaju svog Tita.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...