Volonterska akcija u čast srpsko-ruskog prijateljstva

BM

U čast obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i 180. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije na Ruskom Nekropolju u Beogradu juče je organizovana velika volonterska akcija uređenja ruskog groblja, koju je organizovala je kompanija NIS u saradnji sa Ruskim domom i podvorjem Ruske pravoslavne crkve u Srbiji.

Na Ruskom Nekropolju u Beogradu juče je organizovana velika volonterska akcija uređenja ruskog groblja, u čast obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i 180. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije. Ovu akciju organizovala je kompanija NIS u saradnji sa Ruskim domom i podvorjem Ruske pravoslavne crkve u Srbiji.

Ruski Nekropolj u Beogradu jedno je od najvećih počivališta ruske emigracije u svetu, koji nas, pre svega, podseća na najsjajniji period srpsko-ruskog zajedništva – kada je car Nikolaj II uveo Rusiju u Prvi svetski rat kako bi pomogao Srbiji, koja je samo nekoliko godina kasnije otvorila vrata za oko 40.000 ruskih izbeglica. Važnost Ruskog Nekropolja prepoznala je kompanija Gaspromnjeft koja je pomogla obnavljanje ovog kompleksa, koji su 2014. godine svečano osvetili Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril i Patrijarh srpski Irinej.

nis-groblje

Patrijarh srpski Irinej je, pre početka volonterske akcije, pozdravljajući sve prisutne rekao: „Nalazimo se na svetom mestu, gde počivaju brojna tela naših pravoslavnih hrišćana i naše braće Rusa, koji su položili svoje živote u borbi za slobodu našega naroda. Zato smo blagodarni što su oni svoje živote posvetili za ono što je najvrednije, a to je za bližnje svoje. Ovde su mnogi Rusi našli svoje utočište, svoju drugu otadžbinu, i došli su brojni ruski naučnici, profesori, arhitekte, istoričari i lekari koji su svojim znanjem i stručnošću podigli nivo naše nauke, i zato im je naš narod večno zahvalan.“

„Poštovani prijatelji, danas smo se simbolično okupili ovde na Novom groblju, na dan stogodišnjice obeležavanja završetka Prvog svetskog rata, kao i 180 godina diplomatskih odnosa između Ruske federacije i Republike Srbije. Ovaj kompleks blagoslovili su patrijarsi Kiril i Irinej, a obnovljen je 2014. godine kao rezultat bliske saradnje između Gaspromnefta, ruske ambasade i podvorja ruske pravoslavne crkve. Iskoristila bih priliku i da se posebno zahvalim kompaniji NIS i generalnom direktoru, gospodinu Tjurdenjevu“, izjavila je Nadežda Kušenkova, direktorka Ruskog centra za nauku i kulturu Ruski dom.

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda istakao je da je ruska emigracija ostavila neizbrisiv trag u razvoju Beograda, naročito u periodu nakon Prvog svetskog rata.

nis-groblje

„Zato je Ruski Nekropolj u Beogradu spomenik ne samo rusko-srpskom prijateljstvu nego i svemu tome šta su ljudi koji su došli nevoljom iz Rusije ostavili našem gradu. Na nama je da čuvamo uspomenu na sve ljude iz Rusije koji su učestvovali u razvoju Beograda, kao i naše prijateljstvo, te danas sa ponosom možemo da kažemo da ne čuvamo samo spomenike već i da gradimo novu, zajedničku budućnost. Jedan od tih primera je i saradnja koju ima kompanija NIS sa gradom Beogradom i koja svake godine odvaja deo svojih sredstava za ulepšavanje grada, i time pokazuje da su društveno odgovorna kompanija koja želi da ostavi trag u gradu u kome radi“, rekao je Vesić.

Aleksandar Vulin, ministar odbrane naglasio je da „Srbi i Rusi dele svoju istoriju, ne samo zato što su rođeni kao Sloveni i što su pravoslavni, dele je zato što su izabrali da dele vrednosti zbog kojih su uvek bili na istoj strani sveta. Danas smo ovde da još jednom potvrdimo da su vrednosti slobode, zapravo prava na izbor i odlučivanje. Zamislite da nema doprinosa Srba i Rusa pobedama u Prvom i Drugom svetskom ratu, da li bi se istorija sveta pisala na isti način? Ko bi danas vladao svetom? Ovaj spomenik nas podseća da ne treba da budemo manji od svojih predaka. Odnosi Srbije i Rusije su odnosi zajedničke budućnosti.“

nis-groblje

„I na srpskom i na ruskom volonterski rad se kaže dobrovoljno - dobro je cilj, a volja je najveća moć svakog čoveka i sve što tako uradimo ima poseban značaj. Ovo mesto ima posebnu simboliku, jer kada poštujemo prošlost razumemo vrednost budućnosti. Povezanost naših naroda je vekovna i jaka, a pred ovim jedinstvenim spomenikom herojstva, istorije i kulture postajemo bliski sa onima čija je domovina Rusija, a večni dom Srbija. To može biti dužnost ali i privilegija. Volonterske akcije su česte u NIS-u. Za nas je to način razmišljanja i praksa pomoći zajednici. Ponosni smo da ono što činimo za druge stvara i bolje u nama. Siguran sam da će i današnji dan doneti jednu novu vrednu dimenziju svakom od nas“, rekao je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor kompanije NIS.

Aleksandar Čepurin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji zahvalio je svima koju došli na ovu plemenitu akciju i proglasio volontersku akciju otvorenom.

nis-groblje

Ruski Nekropolj je osnovan dvadesetih godina 20. veka u okviru Novog groblja u Beogradu i na njemu je sahranjeno oko 400 ruskih emigranata. Nekropolj predstavlja počivalište velikog broja istaknutih ruskih naučnika, vojskovođa i crkvenih velikodostojnika, kojima je Srbija nakon emigracije postala druga domovina. Kao društveno-odgovorna kompanija, NIS organizacijom volonterske akcije nastoji da sačuva sećanje na podvige naših predaka i nastavi jačanje srpsko-ruskih odnosa.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...