U Poljskoj se priprema degradacija "komunističkih" generala

M.L.

Konzervativno-nacionalisitčka vlada u Varšavi najavljuje degaradaciju poslednjeg komunističkog lidera generala Vojćeha Jaruzelskog i drugih oficira iz komunističke ere
(generali Jaruzelski i Kiščak, snimljeni 2007. tokom suđenja)

Poljska vlada pripremila je juče, kako javlja AP, predlog zakona kojim će se omogućiti degradacija pokojnog generala Vojćeha Jaruzelskog 1922-2014), poslednjeg komunističkog predsednika ove zemlje, kao i drugih najviših oficira iz komunističke ere - u čin vojnika. Taj akt je premijer Mateuš Moravjecki (Mateusz Morawiecki) označio kao "obnavljanje moralnog poretka".

Zakon se, kako je obrazložio premijer, "stavlja na stranu žrtava tokom više od 40 godina vladavine komunizma u Poljskoj". Predlog zakona je namerno utvrđen na dan koji je u Poljskoj posvećen pokojnim antikomunističkim borcima..

Zakon, koji treba da usvoji Sejm (parlament), odnosi se na visoke oficire armije i službe bezbednosti, među njima i generala Jaruzelskog, zatim, takođe, na pokojnog ministra unutrašnjih poslova, generala Česlava Kiščaka (Czeslaw Kisczak) i jedinog poljskog kosmonauta generala Miroslava Hermaševskog (Miroslaw Hermaszewsky). Oni su bili članovi trojnog organa koji je bio upravljao zemljom tokom tri godine po uvođenju vanrednog stanja koje je 13.12.1981. proglasio Jaruzelski, kao tadašnji predsednik vlade, sa ciljem da se suzbije dleovanje opozicionoig pokreta Solidarnost.

Prema predlogu zakona izneli su u kritičke zamerke i nekoliko članova vladajuće stranke Pravo i Pravednost (PiS).

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...