Saradnja arhiva Srbije i Španije

Tanjug, B92

U Madridu potpisan Memorandum o razumevanju između Arhiva Srbije i Nacionalnog istorijskog arhiva Španije
(Madrid, četvrtak, 10. novembar 2016. - u Nacionalnom istorijskom arhivu u Madridu: dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije i Migel Anhel Resio Krespo, generalni direktor za likovne umetnosti, kulturna dobra, arhive i biblioteke Ministarstva prosvete, kulture i sporta Kraljevine Španije, ambasador Danko Prokić, levo)

Povodom obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Kraljevine Srbije i Kraljevine Španije, u četvrtak, 10. novembra 2016. godine delegacija Arhiva Srbije koju su sačinjavali dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije, Jelica Reljić, pomoćnik direktora za poslove iz osnovne delatnosti i dr Ljubinka Škodrić, rukovodilac Odeljenja za korišćenje arhivske građe i tehničku zaštitu posetila je Nacionalni istorijski arhiv Španije.

Tom prilikom, u Nacionalnom istorijskom arhivu u Madridu dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije i Migel Anhel Resio Krespo, generalni direktor za likovne umetnosti, kulturna dobra, arhive i biblioteke Ministarstva prosvete, kulture i sporta Kraljevine Španije potpisali su Memorandum o razumevanju između Arhiva Srbije i Nacionalnog istorijskog arhiva Španije. Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i Danko Prokić, ambasador Republike Srbije u Madridu čijim posredovanjem je uspostavljena saradnja između dva nacionalna arhiva. Ambasador Prokić je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje događaju koji svedoči o tome da su kulturne veze između Srbije i Španije sve dublje i raznovrsnije.

Memorandumom je predviđena saradnja u oblasti arhivske delatnosti, vezana za upravljanje arhivskom građom, digitalizaciju dokumenata i konzervaciju i restauraciju. Potpisnici će podsticati razmenu stručnjaka za učešće na seminarima, razmenjivati publikacije, studije i naučna istraživanja, vršiti istraživanja i obavljati razmenu kopija arhivskih dokumenata i njihovih opisa u cilju kompletiranja svojih arhivskih fondova. Takođe će zajednički organizovati predavanja, obuke, naučne skupove i izložbe arhivskih dokumenata.

Istog dana, u Nacionalnom istorijskom arhivu održan je i akademski skup posvećen uspostavljanju diplomatskih odnosa Kraljevine Srbije i Kraljevine Španije. Svoje radove na skupu izložili su: Huan Aviles Fare, profesor za savremenu istoriju Univerziteta za obrazovanje, („Srbija i Španija 1916. godine“), Dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije, („Kraljevina Srbija i Kraljevina Španija. Kulturne veze i uspostavljanje diplomatskih odnosa u kontekstu evropskih uticaja na srpsko društvo u 19. i početkom 20. veka“), Hose Luis Klares Molero, Nacionalni istorijski arhiv, („Dokumenti o diplomatskim odnosima Španije i Srbije u Nacionalnom istorijskom arhivu“), Huan Hose Alonso, direktor Generalnog arhiva kraljevskog dvora, („Dokumenti o diplomatskim odnosima Španije i Srbije u Generalnom arhivu kraljevskog dvora“). 
Nacionalni istorijski arhiv organizuje svakog meseca predstavljanje pojedinih dokumenata iz svojih zbirki. Za mesec novembar, španske kolege su odabrale dekret iz 1882. godine o predaji ordena Reda Karlosa III, najvišeg odličja ovog reda, kralju Milanu Obrenoviću, povodom njegovog proglašenja za kralja Srbije. 
Nastavak saradnje planiran je za februar 2017. godine kada će u Beogradu biti priređena izložba dokumenata „Kulturne i diplomatske veze Kraljevine Srbije i Kraljevine Španije“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...