Česi slave dan osnivanja države koja ne postoji

Milan Lazarević, Prag

Na današnji dan 1918. osnovana je Čehoslovačka
(foto, Prag, ispred nacionalnog teatra, 28. oktobra 1918.)

Na današnji dan, 28. oktobra 1918, proglašena je samostalna Čehoslovačka. Datum osnivanja te države, koja više ne postoji, u Češkoj se slavi kao državni praznik i to je neradni dan.

Čehoslovačka je nestala 1. januara 1993. kada je podeljena na samostalne države Čeha i Slovaka. Slovačka ne slavi 28. oktobar, niti je taj dan neradni, a do pre sedam-osam godina, odnosno sve do kraja vladavine Vladimira Mečijara (1991-1998) taj datum se ni na koji način nije ni obeležavao. Od pre izvesnog vremena je 28. oktobar, ipak, uvršten u spisak onih datuma koji se obeležavaju, mada nije u rangu državnih praznika. Ima političkih snaga koje se zalažu da se i u Slovačkoj ovaj datum slavi kao državni praznik i nije isključeno da će, sa sleganjem prašine na vreme nacionalne euforije i osamostaljenja, to biti prihvaćeno i u manjem delu bivše Čehoslovačke.

Česi u velikoj većini nemaju nikakavu distancu niti kompleks prema tome što praznuju dan osnivanja države koja je propala (tako nešto u bivšoj Jugoslaviji ne samo što nije moguće nego bi bilo smatrano za, recimo otvoreno, blesavo). Nemaju rezervu prema 28. oktobru, naravno, pre svega zbog toga što su državu koja je tada nastala smatrali i smatraju i dalje svojom. Kod Slovaka, čije su nacionalne frustracije i insistiranje na samostalnosti, bili odlučujući po sudbinu zajedničke države, stvar stoji nešto drugačije - oni su se u toj državi, kojoj makar ponekad i nerado moraju da priznaju veliku zaslugu za nacionalni opstanak i emancipaciju, stalno osećali manjim partnerom i mlađim bratom tako da su odbili i poslednju ponudu zajedništva po duhovitoj formuli "dveju kuća sa zajedničkim dvorištem". 

Krupna mrlja na civilizovanom, "plišanom razvodu" ostaje, ipak, činjenica da je izvršen bez referenduma, sporazumom dveju nacionalnih reprezentacija koje su opšte izjašnjavanje izbegli jer su znali da je većinsko raspoloženje oba naroda protiv razlaza. Zanimljivo je da se i danas, prema ovih dana objavljenim anketama, većina Slovaka, iako s prolaskom vremena sve tanja, ne slaže s podelom federacije. Česi, koji su bili izrazitiji protivnici odeljivanja, brže su se pomirili sa deobom.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...