Industrija

Rumuni nagradili NIS-ov NAFTAGAS Naftne servise

Kćerka firma kompanije NIS, NAFTAGAS Naftni servisi, ogranak u Temišvaru, dobitnik je prve nagrade Trgovinske, industrijske i poljoprivredne komore rumunskog okruga Timiš u kategoriji malih preduzeća u naftno-gasnom sektoru. (foto: Miloš Ivanković, direktor ogranka firme u Rumuniji).

Bregzit stavlja puno izazova pred energetiku Velike Britanije

Devalvirana valuta, manjak pristupa evropskom novcu i nejasnoće oko članstva u evropskom privrednom prostoru i brojnim evropskim regulatornim telima za energetiku tek su deo poteškoća s kojima se Velika Britanija susreće nakon Bregzita, tektonskog poremećaja koji je zatresao EU. Kakvu energetsku i politiku zaštite životne sredine može sada voditi nezavisna, a opet itekako zavisna ostrvska zemlja?

HSE je religija

U Rusiji više nemamo sa kim da se takmičimo, a za dostizanje svetskog nivoa potreban nam je značajan pomak, rekao je u intervjuu za poslednji broj Sibirske nafte, internog časopisa Gasprom njefta Kiril Kravčenko, zamenik generalnog direktora za razvoj inostranih aktiva kompanije Gaspromnjeft, govorećio osnovnim pravcima razvoja sistema industrijske i ekološke bezbednosti, bezbednosti i zdravlja na radu.

I francuski naftaši protiv reforme propisa o radu

Masovni štrajk zaposlenih u šest od osam naftnih rafinerija u Francuskoj zbog reformi propisa o radu u ovoj zemlji došlo je do otežalo normalno funkcionisanje proizvodnih pogona i snabdevanje gorivom. (foto: Beta)

Energetski sistem Srbije 74. u svetu

Po performansama energetskog sistema Srbija se spustila za tri mesta, na 74. poziciju među 126 zemalja, pokazao je izveštaj "Indeks performansi globalne energetske arhitekture 2016" koji je danas objavio Svetski ekonomski forum (SEF). Analitičari SEF ocenili su da geopolitički konflikti, "sajber" bezbednost i promene u energetskoj infrastrukturi predstavljaju najveći izazov, ali i najveću šansu, za energetsku arhitekturu u svetu.

Stručnjaci iz regiona na NISOTEC konferenciji

Izazove sa kojima se susreće tržište ulja i maziva u regionu bili su tema jučerašnje NISOTEC konferencije, koja je održana u organizaciji NIS-a.

Javno privatno partnerstvo rešenje za nabavku brojila

Domaći konzorcijum završio isporuku 30.000 brojila za struju Elektroprivredi Srbije i upozorava da neke firme pokušavaju da mimo tendera i javnih nabavki duplo skuplje prodaju svoja brojila EPS-u. Kao rešenje nude model javno privatnog partnerstva, koji bi zaposlio domaću privredu a državu i EPS ne bi opteretio kreditima.

Investicije privremeno zaustavljaju HIP Petrohemiju

Da bi povećali energetsku efikasnost i smanjili troškove proizvodnje u HIP Petrohemiji će od 1. avgusta do 19. septembra remontovati postrojenja i uraditi niz investicija u u fabrikama Energetika, Etilen i PEVG.

Saradnja na globalnom nivou

Gazprom International planira razvoj srodnih privrednih sektora u inostranstvu. Da bi smanjili konkurenciju na međunarodnim tenderima između kompanija koje ulaze u sastav grupe Gasprom Gazprom International i Gaspromnjeft su prošle godine potpisali sporazum o informacionoj saradnji, kaže kaže Valerij Gulev, generalni direktor u Gazprom International.

Saradnja NIS-a i SINOCHEM-a

NIS i kineska kompanija SINOCHEM započinju saradnju u oblasti nabavne delatnosti a najavljuju i mogućnost saradnje u tehnološko-tehničkom domenu istraživanja, proizvodnje i prerade nafte, sufinansiranju velikih investicija i realizaciji energetskih projekata, otvorene mogućnosti za sve aspekte saradnje u budućnosti.