Industrija

I francuski naftaši protiv reforme propisa o radu

Masovni štrajk zaposlenih u šest od osam naftnih rafinerija u Francuskoj zbog reformi propisa o radu u ovoj zemlji došlo je do otežalo normalno funkcionisanje proizvodnih pogona i snabdevanje gorivom. (foto: Beta)

Energetski sistem Srbije 74. u svetu

Po performansama energetskog sistema Srbija se spustila za tri mesta, na 74. poziciju među 126 zemalja, pokazao je izveštaj "Indeks performansi globalne energetske arhitekture 2016" koji je danas objavio Svetski ekonomski forum (SEF). Analitičari SEF ocenili su da geopolitički konflikti, "sajber" bezbednost i promene u energetskoj infrastrukturi predstavljaju najveći izazov, ali i najveću šansu, za energetsku arhitekturu u svetu.

Stručnjaci iz regiona na NISOTEC konferenciji

Izazove sa kojima se susreće tržište ulja i maziva u regionu bili su tema jučerašnje NISOTEC konferencije, koja je održana u organizaciji NIS-a.

Javno privatno partnerstvo rešenje za nabavku brojila

Domaći konzorcijum završio isporuku 30.000 brojila za struju Elektroprivredi Srbije i upozorava da neke firme pokušavaju da mimo tendera i javnih nabavki duplo skuplje prodaju svoja brojila EPS-u. Kao rešenje nude model javno privatnog partnerstva, koji bi zaposlio domaću privredu a državu i EPS ne bi opteretio kreditima.

Investicije privremeno zaustavljaju HIP Petrohemiju

Da bi povećali energetsku efikasnost i smanjili troškove proizvodnje u HIP Petrohemiji će od 1. avgusta do 19. septembra remontovati postrojenja i uraditi niz investicija u u fabrikama Energetika, Etilen i PEVG.

Saradnja na globalnom nivou

Gazprom International planira razvoj srodnih privrednih sektora u inostranstvu. Da bi smanjili konkurenciju na međunarodnim tenderima između kompanija koje ulaze u sastav grupe Gasprom Gazprom International i Gaspromnjeft su prošle godine potpisali sporazum o informacionoj saradnji, kaže kaže Valerij Gulev, generalni direktor u Gazprom International.

Saradnja NIS-a i SINOCHEM-a

NIS i kineska kompanija SINOCHEM započinju saradnju u oblasti nabavne delatnosti a najavljuju i mogućnost saradnje u tehnološko-tehničkom domenu istraživanja, proizvodnje i prerade nafte, sufinansiranju velikih investicija i realizaciji energetskih projekata, otvorene mogućnosti za sve aspekte saradnje u budućnosti.

Trening centar za buduće naftaše

Budući naftaši obučavaće se u NIS-ovom trening centru u Zrenjanivu.

NIS se uključio u akciju školovanja i zapošljavanja mladih

Memorandum o saradnji u oblasti stručnog usavršavanja i zapošljavanja mladih, koji su potpisali ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko omogućiće školovanje i zapošljavanje mladih radnika ali i talentovanih, visokoobrazovanih stručnjaka.

Domaći bitumen iz Pančeva na domaćim i inostranim saobraćajnicama

U novi most Zemun-Borča ugrađen domaći bitumen iz NIS-ove rafinerije u Pančevu, a koristi se i za ključne infrastrukturne projekte u zemlji i u regionu. Dobijanje međunarodno priznatog „C“ znaka za kvalitet omogućava nesmetani izvoz svih vrsta bitumena i u zemlje Evropske Unije.