Industrija

Srbija pred velikim energetskim izazovom

Srbija mora pažljivo da prati situaciju u Evropi i svetu, jer se promene strahovito brzo dešavaju. Potrebno je napraviti realan presek svojih potencijala, sposobnosti različitih industrija.

NIS menadžment po ISO standardima

Sistemi NIS-a usaglašeni sa međunarodnim ISO standardima

Partnerstvo NIS-a i BASF-a – put do kvalitetnijih ulja, maziva i derivata

Naftna industriuja Srbije i nemačka hemijska kompanija BASF potpisali su sporazum koji treba da doprinese unapređenju kvaliteta proizvodnog programa i razvoju tehnologije proizvodnje naftnih derivata u NIS-u, što će doprineti daljem poboljšanju kvaliteta ulja, maziva i celokupne palete naftnih derivata. (foto: dr Tomas Narbeshuber, potpredsednik BASF-a za Jugoistočnu Evropu i Kiril Tjurdenjev, prvi zamenik generalnog direktora NIS-a za preradu i promet)

Norveške energetske kompanije režu investicije

Kompanije iz sektora nafte i gasa u Norveškoj već treću godinu uzastopno beleže pad investicija a zbog kolapsa cena sirove nafte snižavaju i prognoze za 2017. godinu.

Rumuni nagradili NIS-ov NAFTAGAS Naftne servise

Kćerka firma kompanije NIS, NAFTAGAS Naftni servisi, ogranak u Temišvaru, dobitnik je prve nagrade Trgovinske, industrijske i poljoprivredne komore rumunskog okruga Timiš u kategoriji malih preduzeća u naftno-gasnom sektoru. (foto: Miloš Ivanković, direktor ogranka firme u Rumuniji).

Bregzit stavlja puno izazova pred energetiku Velike Britanije

Devalvirana valuta, manjak pristupa evropskom novcu i nejasnoće oko članstva u evropskom privrednom prostoru i brojnim evropskim regulatornim telima za energetiku tek su deo poteškoća s kojima se Velika Britanija susreće nakon Bregzita, tektonskog poremećaja koji je zatresao EU. Kakvu energetsku i politiku zaštite životne sredine može sada voditi nezavisna, a opet itekako zavisna ostrvska zemlja?

HSE je religija

U Rusiji više nemamo sa kim da se takmičimo, a za dostizanje svetskog nivoa potreban nam je značajan pomak, rekao je u intervjuu za poslednji broj Sibirske nafte, internog časopisa Gasprom njefta Kiril Kravčenko, zamenik generalnog direktora za razvoj inostranih aktiva kompanije Gaspromnjeft, govorećio osnovnim pravcima razvoja sistema industrijske i ekološke bezbednosti, bezbednosti i zdravlja na radu.

I francuski naftaši protiv reforme propisa o radu

Masovni štrajk zaposlenih u šest od osam naftnih rafinerija u Francuskoj zbog reformi propisa o radu u ovoj zemlji došlo je do otežalo normalno funkcionisanje proizvodnih pogona i snabdevanje gorivom. (foto: Beta)

Energetski sistem Srbije 74. u svetu

Po performansama energetskog sistema Srbija se spustila za tri mesta, na 74. poziciju među 126 zemalja, pokazao je izveštaj "Indeks performansi globalne energetske arhitekture 2016" koji je danas objavio Svetski ekonomski forum (SEF). Analitičari SEF ocenili su da geopolitički konflikti, "sajber" bezbednost i promene u energetskoj infrastrukturi predstavljaju najveći izazov, ali i najveću šansu, za energetsku arhitekturu u svetu.

Stručnjaci iz regiona na NISOTEC konferenciji

Izazove sa kojima se susreće tržište ulja i maziva u regionu bili su tema jučerašnje NISOTEC konferencije, koja je održana u organizaciji NIS-a.