Agonija HIP Petrohemije

J. Putniković

Iako je već godinama u vrhu srpskih izvoznika HIP Petrohemija iz Pančeva nikako da stane na „zdrave noge“. Agonija trećeg izvoznika iz Srbije potrajaće, najverovatnije, do posle martovskih republičkih izbora.

Petrohemija je na listi izvoznika iz Srbije u vrhu. U 2013. godini je sa 233 miliona evra vrednim izvozom “pala” sa drugog na treće mesto.

Pravo je čudo da je uopšte ostvarila takav rezultat u izvozu uprkos nepovoljnim uslovima poslovanja. Iako treći izvoznik Srbije ova kompanija, zbog cena sirovina svakog dana svog rada proizvodi nove dugove. Petrohemija je tokom 2013. godine, i pored rekordne proizvodnje u mnogim fabrikama, proizvela i gubitak od oko 12 milijardi dinara. Stanje je bilo posebno alarmantno u drugoj polovini 2013. godini, kada je mesečno Petrohemija proizvodila gubitak od oko milijardu dinara. Jednostavno, Petrohemija gubi trku s konkurencijom, jer je na evropskom tržištu sve više jeftinih polimera s Bliskog istoka i iz Kine.

Stručnjaci već godinama ukazuju da Petrohemija može biti profitabilna samo ako se nađe strateški partner koji će moći da obezbedi jeftinije energente.

Strateškog partnera, takođe već godinama, obećava i država. Doskorašnji ministar privrede, Saša Radulović obećao je da će do 31. januara ove godine završiti finansijski deo restrukturiranja.

Bilo je to još jedno “obećanje bez pokrića”, u januaru je Petrohemija imala krizu zbog pretnji Srbijagasa da će “zavrnuti gas” zbog neplaćenih računa, sindikalci su intervenisali pretnjama da će blokirati put – koji inače, vodi do rafinerije nafte u Pančevu, što znači da bi bio sprečen razvoz naftnih derivate.

Pod pritiskom vlada je konačno dala zeleno svetlo Nadzornom odboru da imenuje novog generalnog direktora, Velimira Unkovića (dosadašnji izvršni direktor u Transnafti).

Zorana Mihajlović, ministarka energetike i zaštite životne sredine najavila je da će najveći proizvođač petrohemijskih proizvoda u Srbiji naći strateškog partnera i obećala da će do 10. marta biti obavljeni razgovori sa svim potencijalnim strateškim partnerima i da će do tada biti poznato da li će to biti NIS ili neka druga firma.

Treba reći da da je NIS u prethodnih nekoliko godina sa predstavnicima Vlade Srbije poklušavao da se dogovore o budućnosti Petrohemije (uoči prošlih i pretprošlih republičkih izbora u Srbiji). Tada im je obećanja davao Mlađan Dinkić, u čijim resorima je bila privreda Srbije, a potom njegov naslednik Nebojša Ćirić. Tako je decembra 2012. godine država obećala podršku za obezbeđivanje garancija za kredit za investicije. Sa svoje strane NIS je pomogao i finansiranje ovog projekta u iznosu od oko pet miliona evra. Iz NIS-a su najavili da su spremni da ulože 20 miliona evra u dalju modernizaciju Petrohemije ali, tek nakon definisanja budućeg statusa ove firme.

Danas, iako je akcionar sa udelom od 12,72 % akcija NIS ne razmatra mogućnost da poveća svoj udeo u HIP Petrohemija.

Direktor NIS-a Kiril Kravčenko nedavno je na pitanje Balkanmagazina odgovorio da ta kompanija nije zainteresovana za preuzimanje Petrohemije.

„Upravni odbor Gasproma je još 2008. godine odlučio da se ne bavi petrohemijskom proizvodnjom. Bavimo se gasom, strujom, naftom, ali ne i petrohemijom, jer nismo stručnjaci u toj oblasti. Međutim, možemo da pokušamo sve da spasemo Petrohemiju,” rekao je Kravčenko ističući da NIS ima alternativu za izvoz primarnog benzina umesto da ga prodaje Petrohemiji ali da kao manjinski akcionar, zajedno s državom, želi da reši probleme petrohemičara kao važnog činioca na srpskom tržištu.

Tokom 2013 godine NIS je isporučio Petrohemiji oko 450 hiljada tona primarnog benzina iako ovu robu ne može da naplati. Tako NIS sada od Petrohemije potražuje 191 milion evra.

A mogao je, na primer, da ga izveze. I naplati. Bez obzira na cenu , a sagovornici Balkanmagazina ističu da bi NIS primarni benzin mogao izvesti i dobiti čak 35 dolaraviše po toni od cene po kojoj ga prodaje Petrohemiji. Računica kaže da bi prodaja 450.000 tona primarnog benzina po tržišnim uslovima uvećala prihod NIS-a za 30 miliona dolara.

Petrohemiji će, svakako pomoći to što NIS za potrebe rafinerije u Pančevu gradi TE TO Pančevo, čiji će rad omogućiti da i Petrohemija značajno umanji trošak snabdevanja energentima.

Ali, ključne stvari mora da uradi država, koja mora da reši šta će sa Petrohemijom. Od toga zavisi ne samo poslovanje Petrohemije i NIS-a već i Srbijagasa i EPS-a, koji, takođe ne mogu da naplate svoja potraživanja.

Pitanje je, dakle, treba li Srbiji izvoznik koji radi na štetu tri najveća energetska preduzeća u državi. A ono što odluči nova vlada će morati i da sprovede. Odmah posle martovskih izbora.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...