Pad industrijske proizvodnje

Izvor:   Beta

U septembru ove godine u poređenju sa septembrom 2011. godine industrijska proizvodnja je pala za 6,8 procenata a u periodu januar-septembar zabeležen je pad od 3,8 odsto u poređenju sa istih devet meseci prošle godine.

Industrijska proizvodnja u Srbiji u septembru manja je za 6,8 odsto ako se poredi sa istim mesecom prošle godine.

U odnosu na prosek 2011. godine industrijska proizvodnja je bila manja za 1,6 odsto, objavio je u sredu Republički zavod za statistiku (RZS)

U periodu januar-septembar ostvaren je pad industrijske proizvodnje od 3,8 odsto u poređenju sa istih devet meseci prošle godine.

Na godišnjem nivou je u septembru, posmatrano po sektorima, u rudarstvu zabeležen pad od 11,4 odsto, u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji od 8,7 odsto, a u prerađivačkoj industriji od 5,9 odsto.

Gledano po namenskim grupama, u septembru ove u odnosu na septembar prethodne godine pad je registrovan u proizvodnji energije za 16,3 odsto i intermedijarnih proizvoda osim energije za 11,9 odsto, dok je rast ostvaren u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju (11,2 odsto), kapitalnih proizvoda (1,8 odsto) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (1,6 procenta).

Obim industrijske proizvodnje u septembru 2012. godine u poređenju sa septembrom 2011. godine, kako je naveo RZS, bio je u padu kod 17 oblasti, koje u strukturi industrijske proizvodnje učestvuju sa 73 odsto, a u rastu kod 12 oblasti.

Septembarskom padu najviše su doprineli smanjenje proizvodnje osnovnih metala, derivata nafte, električne energije, hemikalija i hemijskih proizvoda i eksploatacija uglja.

Uključujući proizvodnju malih preduzeća koja se prati na uzorku, industrijska proizvodnja je u septembru u odnosu na prosek 2011. godine kod ukupne industrijske proizvodnje bila manja za 1,8 odsto a kod prerađivačke industrije veća za 2,6 odsto.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...