Dobro polugodište za Energoprojekt

BM

Beogradski Energoprojekt je za pola godine ugovorio poslove vredne 80 miliona evra, od čega je 25 miliona evra u Srbiji a Vladimir Milovanović, generalni direktor te kompanije najavljuje potpisivanje još nekoliko ugovora ukupne vrednosti od oko 60 miliona evra.

Kompanija Energoprojekt Niskogradnja je u Ugandi ugovorila posao vredan 7,3 miliona dolara, na rekonstrukciji šest saobraćajnica u Kampali. Energoprojekt Visokogradnja je ugovorila posao u Rusiji vredan 43,8 miliona dolara a izvodiće građevinsko-zanatske i instalaterske radove kao podizvođač. Vladimir Milovanović, generalni direktor te kompanije izjavio je juče da je beogradski Energoprojekt u prvih šest meseci ove godine ugovorio nove poslove vredne 80 miliona evra, od čega je 25 miliona evra u Srbiji.

Milovanović navodi da je u trećem kvartalu 2012. godine Energoprojekt ugovorio posao vredan oko 43 miliona dolara u Rusiji za izgradnju poslovne zgrade Gasproma u gradu Uhta, a potpisan je i ugovor o rekonstrukciji ulica u Kampali, glavnom gradu Ugande čija je vrednost 7,3 miliona dolara.

„Energoprojekt Niskogradnja a.d. i Gradska uprava Kampale zaključili su u septembru mesecu Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji šest saobraćajnica u gradu Kampala u Ugandi, ukupne dužine 6,7 km. Ugovorena vrednost radova iznosi 7,3 miliona dolara. Rok za realizaciju projekta je 12. meseci. Energoprojekt Visokogradnja a.d. - kao podizvođač i generalni izvođač radova ZAO Holding Centre, zaključili su krajem septembra podizvođački ugovor za izvođenje građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova na objektu Administrativnog zdanja OOO Gasprom Transgaz u gradu Uhta, Republika Komi, Ruska Federacija. Vrednost ugovorenog posla iznosi 43,8 miliona dolara (sa uračunatim NDS-om). Rok za realizaciju projekta je decembar 2013. godine,“ saopštio je Energoprojekt putem Beogradske berze.

Generalni direktor Energoprojekta najavio je da će uskoro biti potpisano još nekoliko ugovora ukupne vrednosti oko 60 miliona evra - za izgradnju tunela u Srbiji na Koridoru 11 (41 milion evra), za izgradnju fudbalskog stadiona u Nigeriji (12 miliona evra) i za projektantske i konsalting usluge na dva hidroenergetska projekta u Peruu i Crnoj Gori (oko šest miliona evra).

„Trenutno se vode završni pregovori o izgradnji luksuznog hotela u Rusiji ukupne vrednosti veće od 100 miliona dolara i pregovori o izgradnji jedne fabrike u Rusiji za stranog investitora, za šta ponuda Energoprojekta iznosi 520 miliona evra. Porastom ugovaranja novih poslova u Energoprojektu će se generisati potreba za otvaranjem novih radnih mesta i zapošljavanjem mladih stručnjaka svih tehničkih profila,“ dodao je Milovanović i naglasio da je iz prethodnog perioda Energoprojektu za realizaciju preostalo poslova vrednih 279 miliona evra, prenosi Beta.

Energoprojekt - niskogradnja je u prvoj polovini godine zabeležila konsolidovani prihod od 2,1 milijarde dinara, što je za 20 procenata manje u odnosu na isti period protekle godine, a u poslovanju je zabežen gubitak od 111,6 miliona dinara. Zahvaljujući veoma visokim finansijskim prihodima ovo preduzeće je u periodu januar-jun zabeležilo neto dobitak od 82,7 miliona dinara, što je rast od 108,6 odsto u odnosu na isti period lane, piše Tanjug.

Za 2012. godinu planirano je da ukupan konsolidovani prihod Sistema Energoprojekt u Srbiji i inostranstvu bude, kaže Milovanović, 249 miliona evra, a za prvih šest meseci 112,7 miliona evra, ali je on bio 127,9 miliona evra, odnosno za 14 odsto veći.

„Na godišnjem nivou Sistem Energoprojekt, u finansijskom smislu, doprinosi privredi Srbije unosom 35 do 40 miliona evra po osnovu realizacije projekata u inostranstvu, a izvršenjem urednog plaćanja poreza na dobit, PDV-a i poreza i doprinosa na zarade između 15 i 16 miliona evra,“ kazao je Milovanović.

Energoprojekt u Srbiji trenutno radi na revitalizaciji bloka B dva u Kostolcu čija je ukupna vrednost 66,5 miliona evra i na projektu izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline u RTB Boru vrednosti oko 53 miliona evra, rekao je Milovanović ističući da se rukovodstvo Energoprojekta ne protivi vanrednoj reviziji poslovanja kompanije u prošloj godini, koju su tražili akcionari Napred razvoja, koji poseduju 12,18 odsto akcija Energoprojekta, ali je naglasio da je to dosta „pozamašna aktivnost i provociranje“.

Akcionari Energoprojekta su država Srbija sa 33,58 odsto akcija, pravna lica i investitori sa 19,09 odsto akcija, kastodi (custody), odnosno nepoznati investitori sa 15,75 odsto akcija, dok fizička lica, zaposleni, bivši zaposleni i penzioneri kompanije imaju 33,58 odsto akcija. Akcije Energoprojekta su na A listingu Beogradske berze.

Akcije Energoprojekta nalaze se na Prajm listingu Beogradske berze i u ponedeljak je deonica tog preduzeća vredela 501 dinar a najviša cena u poslednjih godinu dana zabeležena je 3. februara ove godine kada je hartija koštala 631 dinar, prenosi Beta.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...