Srbijagas ode iz Staklare

Izvor:   Beta

Uz socijalni program paraćinsku Staklaru napustilo je 480 radnika, tako da ih je ostalo još 1.167. Danas će u Paraćinu biti održana Skupština akcionara, gde će se zaposleni oprostiti sa Srbijagasom, kao bivšim vlasnikom. Novi vlasnik će u Staklaru uložiti 103 miliona evra.

Iz Srpske fabrike stakla u Paraćinu dobrovoljno je, uz socijalni program od 300 evra po godini staža, otišlo 480 radnika. Radnicima koji su otišli fabrika je isplatila oko 5,4 miliona evra. U Staklari sada rade 1.167 radnika. Ranije je novi bugarski vlasnik najavljivao da bi u fabrici trebalo da ostane oko 800 radnika.

Iako je država bila u obavezi da učestvuje sa 140 evra, na ime socijalnog programa za svakog radnika, novi vlasnik je isplaćivao svih 300 evra po godini staža.

Nihad Čoragić, predstavnik vlasnika kaže da će vlasnik ta dugovanja kasnije rešiti sa državom i da je sada bilo najvažnije da se smanji broj radnika zbog smanjenja troškova fabrike.

„Prosečan minus fabrike bio je oko 1,2 miliona dinara mesečno,“ kazao je Čoragić i najavio da će vlasnik, iako je po ugovoru u obavezi da investira 22 miliona evra, u Staklaru uložiti 103 miliona evra.

Novi vlasnik je ispunio obaveze prema državi i radnicima, istakao je Čoragić dodajući da će sve ostale obaveze iz ugovora do kraja biti ispunjene.

„Zarade se isplaćuju redovno, a deblokirani su svi računi kompanije, tako da će od danas moći normalno da se posluje. U utorak (danas) će biti održana Skupština akcionara, gde se opraštamo sa Srbijagasom, kao bivšim vlasnikom i postavljamo naše organe,“ najavio je Čoragić.

Čoragić je dodao da će svi koji žele da rade, uz prekvalifikaciju, moći da ostanu, ali da im radno mesto ne može biti zagarantovano.

„Posao nikome nije zagarantovan, uključujući i meni. Svi se borimo da posao zadržimo i da zaradimo platu. Nova tehnologija otprilike opravdava ovaj broj radnika, ako uspešno završe program prekvalifikacije,“ kazao je Nihad Čoragić.

Vlasnik je predvideo da bi na novoj opremi, koja će se uvesti, trebalo da radi od 800 do 850 ljudi.

„Treba uraditi kvalitetnu prekvalifikaciju, jer nova tehnologija ne trpi improvizacije. Sve je kompjuterizovano i tačno se znaju procedure. Zato će svi proći edukaciju na raznim nivoima. U Staklari možda će se honorarno angažovati neki radnici koji su otišli iz fabrike, za pojedine specifične programe, poput ručne izrade kristalnog stakla,“ kazao je Čoragić, najavio zapošljavanje 50 mladih inženjera i dodao da će u roku od deset dana početi stručni deo selekcije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...