I duvači stakla uz otpremnine napuštaju staklaru

Izvor:   Tanjug

Uz otpremnine od po 300 evra po godini staža Srpsku fabriku stakla Paraćin napustilo je 150 staklara. Danas je poslednji dan drugog kruga prijavljivanja za dobrovoljni odlazak. Ocenjuje se da će fabriku uz sadašnje otpremnine napustiti oko 400 radnika.

Srpsku fabriku stakla (SFS) Paraćin, uz otpremnine od po 300 evra po godini staža, napustilo je 150 radnika, među kojima i deset stakloduvača - veoma deficitarne struke u staklarstvu.

Reč je o grupi radnika koja se za dobrovoljni odlazak, po socijalnom programu iz sporazuma sindikata i menadžmenta fabrike, prijavljivala do 20. jula, a fabriku su napustili 1. avgusta, rečeno je u sindikatu SFS, uz napomenu da je u toku drugi krug prijavljivanja koji traje još danas.

Za otpremnine su se prijavili uglavnom staklari koji su pred penzijom ili imaju „još neku godinu do sticanja jednog od uslova za odlazak u penziju“, a oni sa manje staža i mlađi rešili su da ostanu.

U prvom krugu za odlazak se prijavilo oko 250 radnika, ali oko stotinu nije sada otišlo jer su pre tužili SFS zbog neisplaćenih potraživanja i čeka se da povuku tužbe posle čega će dobiti otpremnine, objašnjavaju u sindikatu.

U SFS ranije je saopšteno da je oko 800 radnika tehnološki višak, a u sindikatu ocenjuju da će ih uz sadašnje otpremnine, koje obezbeđuje SFS u iznosu 160 i država u iznosu 140 evra po godini staža, fabriku napustiti oko 400 radnika.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...