Novi start paraćinske staklare

J. P.

Bugarski konzorcijum, novi većinski vlasnik Srpske fabrike stakla u Paraćinu najavljuje da će za dve godine dostići proizvodnju od 120.000 tona ambalažnog stakla godišnje, što zadovoljava potrebe tržišta Srbije, a u drugoj fazi planiraju proizvodnju 220.000 tona godišnje I osvajanje regionalnog tržišta.

Ovih dana okončana je prodaja većinskog paketa akcija JP Srbijagas u Srpskoj fabric stakla (SFS) u Paraćinu. Novi vlasnik staklare, Korporativno-trgovinska banka iz Sofije je za 35 miliona evra kupila 63 odsto akcija od Srbijagasa, a SFS će ubuduće gazdovati konzorcijum koji čine ga dve bugarske firme, Rubin internešnal iz Plevena i Glas industri iz Sofije.

Po ugovoru o preuzimanju većinskog paketa akcija staklare od Srbijagasa rok za ulaganje 22 miliona evra je tri godine. Ako se ova odredba ne ispuni ugovor će automatski bio raskinut, odnosno, SFS će biti vraćena državi.

Ivan Djidjev, savetnik za investicije novog većinskog vlasnika SFS ističe da su obavezna ulaganja namenjena za izgradnju dve velike i jedne male peći za staklo.

„Već do kraja godine bće izvršen remont peći B1 za amabalžno staklo, što predstavlja investiciju vrednu tri miliona evra. Već su potpisani ugovori o isporuci opreme sa nemačkim i italijanskim kompanijama. Tim nemačkih, italijankih i bugraskih stručnjaka će voditi taj posao,“ kaže Djidjev najavljujući da će još tri miliona evra, mimo ugovora, biti uloženo u infrastukturu fabrike.

Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa, javnog preduzeća koje je pre tri godine na ime potraživanja za gas preuzelo staklaru kojoj je zbog neuspešne privatizacije pretilo gašenje tvrdi da je novi većinski vlasnik ispunio sve finansijske obaveze. Konkretno, 20 miliona evra su plaćene akcije a sa preostalih 15 miliona su podmireni dugovi staklare Srbijagasu i EPS-u za energenete. Dogovori sa bankama i Fondom za razvoj u potpunosti su završeni, a da spreman je i socijalni program.

Socijalni program od 300 evra po godini radnog staža (novi vlasnik platiće 160 a država 140 evra) će biti na dobrovoljnoj osnovi.

„Niko neće ostati bez posla, ni oteran iz fabrike,” poručio je Bajatović, ističući da bi bilo poželjeno da krajem prve faze investicije broj zaposlenih bude prepolovnjen.

Trenutno u fabrici radi 1.647 radnika.

Bajatović je precizirao da je, osim u jednom delu koji se tiče spajanja radnog staža radnika staklare, sve ostalo što je bio problem rešeno, a da će taj deo regulisati Srbijagas u dogovoru sa novom Vladom Srbije.

Sa novim vlasnicima staklare dogovoreno je da se u Paraćinu za dve godine dostigne proizvodnja 120.000 tona ambalažnog stakla godišnje, što zadovoljava potrebe tržišta Srbije, a u drugoj fazi planira se proizvodnja 220.000 tona na godišnjem nivou, tako da će SFS postati značajan regionalni igrač.

Bajatović podseća da Srbija trenutno ima deficit u razmeni kada je u pitanju staklo.

„Završetkom ovih investicija biće kompletno supstituisan uvoz stakla. Na ovaj način odliv deviza biće smanjen za 50 miliona evra na godišnjem nivou, što će uticati na smanjenje trgovinskog deficita”, zaključio je Bajatović ističući da se ukupna vrednost ulaganja procenjena na oko 103 miliona evra.

„Iza nas je veliko dvogodišnje iskustvo. Preuzeli smo lošu i nekonkurentnu fabriku sa zastarelom tehnologijom. Posle ove dve godine možemo reći da smo stekli dragoceno iskustvo u tome kako na pravi način treba oporavljati fabrike, što može poslužiti i Vladi Republike Srbije kao model za delovanje u slučaju fabrika koje imaju potencijal, vredne radnike i potencijalno tržište. Sledeći projekat Srbijagasa biće Azotara Pančevo,čijim primerom ćemo pokazati da je uz adekvatnog strateškog partnera, obnova srpske privrede moguća,” rekao je Bajatović otkrivajući da je u tu fabriku predviđeno su ulaganja od 80 miliona evra.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...