Protesti zbog EPCG i KAP-a

Izvor:   Vijesti

Podelom Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) desila bi se katastrofa za crnogorsku ekonomiju. Dodelom hidropotencijala italijanskoj kompaniji A2A bilo bi prepušteno i formiranje cena struje a regulator bi za njihovo određivanje izgubio ulogu, upozorava ekonomski analitičar Milenko Popović. PzP traži da parlament obaveže crnogorsku Vladu da najkasnije do kraja meseca preuzme KAP i nikšićke Rudnike boksita i da angažuje kvalitetan menandžment za njihovo „racionalno funkcionisanje”.

Ako se realizuje predlog italijanske kompanije A2A da se podeli Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), desila bi se prava katastrofa ne samo za taj sistem, već za celu crnogorsku ekonomiju, ocenio je ekonomski analitičar, prof. dr Milenko Popović.

„Bojim se da će Vlada, pritisnuta finansijskim i socijalnim nevoljama u kojima je trenutno država, pre svega zbog Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), pristati na podelu EPCG. To bi bila katastrofa, pre svega što bi prepuštanjem hidropotencijala stranom partneru bio prepušten i prirodni monopol,“ rekao je Vijestima Popović.

Kompanija A2A i Vlada su se, prema pisanju italijanske štampe, dogovorile da podele EPCG tako da državi pripadne Termoelektrana (TE) Pljevlja i dug Kombinata aluminijuma za struju, dok bi hidroelektrane zadržala italijanska strana. Iz Vlade su, u informaciji za Skupštinu o realizaciji zaključaka za KAP, priznali da je jedna od opcija izdvajanje TE iz EPCG, navodeći da bi država zadržala većinsko vlasništvo. To manje znači kada bi se rasparčala imovina strateški važne energetska kompanija.

milenko-popovic
Milenko Popović, ekonomski analitičar

Skupština bi nakon rasprave o rebalansu budžeta, trebalo da počne raspravu i o ostvarivanju zaključaka parlamenta povodom rešavanja problema u KAP-u. U tom kotekstu, sagledavaju se i potezi za EPCG.

Regulator bi izgubio ulogu

Prepuštanjem hidropotencijala stranoj kompaniji bilo bi prepušteno i formiranje cena električne energije, upozorava Popović ističući da bi i regulator tog tržišta izgubio svoju ulogu.

„Ukoliko dopustimo da hidropotencijalom Crne Gore upravlja italijanski partner, imaćemo vrlo nepovoljnu situaciju u kojoj će oni imati dominantno vlasništvo nad tim resursom i ostvariće ono što nazivamo monopolskim položajem na tržištu i monopolskim cenama i tu nikakva regulatorna agencija neće biti od pomoći. To pokazuju iskustva nekih drugih zemalja koje su na sličan način privatizovale svoja elektroprivredna preduzeća,“ rekao je Popović.

U hidroenergetskom sektoru nalazi se ogroman deo prihoda ostvarenog kroz rentu, ukazuju Popović, koji bi se u slučaju prepuštanja A2A odlio iz Crne Gore.

„I to bi bilo donekle u redu, da je partner prilikom kupovine EPCG platio za to. Međutim, nije. Prilikom kupovine akcija, A2A je akcije EPCG kupio po onoj ceni koja se zove reprodukciona, u kojoj nije sadržana prirodna komponenta. Prihvati li se italijanski predlog, imaćemo ogroman odliv vrednosti iz Crne Gore koji nije adekvatno plaćen,“ dodao je Popović.

Da li je KAP dugoročno održiv?

Profesor Popović je rekao da se plaši i ishitrene odluke Vlade u slučaju rešenja problema u KAP-u.

„Jasno je da odluka o tome mora biti doneta što pre, jer je takav problem, ali se ona ne sme formirati pre donošenja ozbiljne ekspertske studije koje treba da pokažu, prvo, da li je KAP dugoročno održiv, da li bi se mogli pokriti eventualni gubici tog kompleksa. Ja pripadam onoj grupi koja smatra da je to moguće, ali da se pre toga precizno utvrdi kako. Ako bi se utvrdilo da je opstanak KAP-a isplativ, onda bi za KAP trebalo izgraditi energetski objekat,“ smatra Popović.

Strateški je od početka EPCG trebalo držati u dominantnom državnom vlasništvu, opominje Popović i ističe da se u ovoj novoj situaciji treba toga držati. I KAP, dodaje, u slučaju ustanovljenja dugoročne održivosti, treba da bude državni.

Dokapitalizacija i delimična privatizacija EPCG 2009. godine je, kada je italijanski A2A postao suvlasnik i dobio upravljanje EPCG, bila pogrešna i rezultat ekonomske i finansijske krize.

„Takvu odluku Vlada nije donela na osnovu nastojanja da se nađe dugoročno rešenje za EPCG, već da se obavi menadžment krize,“ kazao je Popović.

PzP traži raskid sa Italijanima i Rusima

Pokret za promene (PzP) je trebao Skupštini da dostavi predlog zaključaka kojim se traži da Vlada prekine aktivnosti u vezi sa podelom EPCG na dva preduzeća i da pokrene postupak raskida ugovora sa italijanskom A2A zbog neizvršenja obaveza.

„Skupština bi, ukoliko usvoji predložene zaključke, trebalo da zaduži Vladu da pokrene proceduru i intenzivira izgradnju hidroelektrana Komarnica i Kruševo i drugog bloka TE Pljevlja, koje bi bile u vlasništvu države,“ predlaže PzP.

Oni traže da parlament obaveže Vladu da najkasnije do kraja meseca preuzme KAP i nikšićke Rudnike boksita i da angažuje kvalitetan menandžment za njihovo „racionalno funkcionisanje”.

Predlažu da Skupština zaključi i da Vlada nije ostvarila „zahtevani delokrug i dinamiku realizacije“ ranijih zaključaka, prema kojima je bila dužna da raskine ugovor sa ruskim CEAC-om, partnerom države u KAP-u i Boksitima.

Predlažu i formiranje revizione komisije za izradu izveštaja o bilansu stanja i validnosti deklarisanih dugova KAP-a. Bio bi poslat i zahtev da vrhovni državni tužilac intenzivira ispitivanje poslovanja KAP-a i Rudnika i da podigne krivične prijave protiv onih „za koje postoje osnovane sumnje da su izvršili krivična dela tokom privatizacije, revizije, poslovanja, sklapanja ugovora i poravnanja i preuzimanja garancija.“

Neće cepanje EPCG i ostanak CEAC-a

Socijaldemokratska partija tražiće da Vlada u najkraćem roku primeni zaključke Skupštine, jer se iz izveštaja vidi da oni nisu ispunjeni, saopštio je Vijestima poslanik SDP-a Damir Šehović.

„Ključni nedostaci u informaciji koju je Vlada dostavila vezani su za činjenicu da je ona umesto rešenja ponudila nove alternative, već kasni realizacija najbitnijih zaključka, stiče se utisak da do kraja nije jasno da li se umesto raskida saradnje preferira i dalje neki oblik saradnje sa CEAC-om i na kraju da se problem KAP-a pokušava rešavati cepanjem EPCG-a, što je potpuno neprihvatljivo,“ naveo je Šehović.

damir-sehovic
Damir Šehović, poslanik SDP-a

SDP, kako kaže Šehović, smatra da je umesto novih alternativa Vlada morala da ponudi konkretna rešenja.

„Vlada je morala konkretnije, hrabrije i odlučnije da uđe u proces raskida saradnje sa CEAC-om. Period od tri meseca je bio sasvim dovoljan da se raskine ugovor sa ruskim partnerom i da konačno otpočne realizacija studije održivosti aluminijumske proizvodnje u Crnoj Gori,“ dodao je Šehović.

Dug od 16,5 miliona

Poslanik SDP-a upozorava da svaki dodatni mesec odgađanja raskida saradnje sa CEAC-om znači novih 5,5 miliona evra troška samo za struju, koji se ne plaća.

„Samo za ova tri meseca napravljen je dug od čitavih 16,5 miliona evra, što je previsoka cena odlaganja, bez obzira da li će to na kraju platiti EPCG ili država,“ kazao je Šehović.

Za SDP je, naglašava Šehović, posebno problematično što se preferira opcija da ostane deo menadžerskih struktura iz CEAC-a i njihovo pravo da odlučuju o svim krupnijim koracima koji će se u KAP-u preduzimati.

„Sve više liči na nastavak, a ne raskid saradnje, što je u suprotnosti sa skupštinskim zaključcima. Ne možemo podržati ostajanje CEAC-a „u igri“ u bilo kojem obliku, jer bi to značilo novo finansijsko iscrpljivanje Crne Gore, koje bi i definitivno potrošilo budućnost novim generacijama,“ zaključuje Šehović.

I SDP će verovatno dostaviti svoje zaključke parlamentu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...