Milijarde, čelik, avioni...

BM

Konačni sporazum sa kompanijom Danijeli, jednom od tri najveća svetska proizvođača čelika mogao bi biti sklopljen u junu ili julu, a tender za Železaru u Smederevu je otvoren, najavljuje lider DS i predsednički kandidat Boris Tadić, dodajući da je veoma važno da Srbija održi proizvodnju u nekim oblastima u kojima ima tradiciju, posebno spomenuvši avioindustriju.

„Mi privodimo kraju razgovore sa kompanijom Danijeli i mislim da bismo u junu ili julu mogli završiti konačni sporazum koji bi podrazumevao novih milijardu i 200 miliona evra izvoza, posle dve milijarde o kojima je govorio čelnik Fijata pre nekoliko dana. To potpuno menja krvnu sliku sprske ekonomije i privrede. To je proces reindustrijalizacije srpske privrede, poručio je Boris Tadić, predsednički kandidat koalicije „Lista za bolji život" prošle nedelje u Vlasotincu, najavljujući da bi sporazum sa kompanijom Danijeli mogao biti sklopljen već ovog leta.

Danijeli je jedna od tri najveće svetske kompanije u industriji čelika, podsetio je Tadić i dodao da se privode kraju razgovori sa ovim tradicionalnim kooperantom Fijata, prenosi Tanjug.

Tadić je podsetio i da je otvoren tender za Železaru u Smederevu - nakon pripremnih radnji, koje je obavila Vlada Srbije sa potencijalnim investitorima u tu strateški izuzetno važnu obvlast.

„Za nas je važno da Železara u budućnosti, ko god bude operater, u toj proizvodnji podigne nivo i kvalitet proizvodnje do galvanizacije, koja u ovom trenutku nije prisutna kao forma operacije u železari", rekao je Tadić.

Da bi se to desilo, kako kaže Tadić, potrebno je da investitor obezbedi koksaru koja bi smanjila troškove proizvodnje koje je imao Ju Es Stil kako bi novi operater imao veće izglede da opstane na vrlo teškom tržištu industrije čelika.

Tadić je podsetio i da je veoma važno da Srbija održi proizvodnju u nekim oblastima u kojima ima tradiciju i posebno pomenuo avioindustriju.

„Ovog trenutka proizvodimo i drugi model aviona, unapređujemo proizvodnju u domenu gradnje motora, postojećeg školskog i borbenog aviona lasta. Izuzetno je važno da Srbija zadrži ritam u ovim oblastima u kojima je imala tradiciju. Srbija je pre Drugog svetskog rata proizvodila i automobile i avione, podsetio je.

Sistem koji daje rezultate ne treba menjati, dodao je Tadić i naglasio „da se nismo izborili za status kandidata ne bismo ostvarili važne rezultate, koji imaju bitan potencijal za razvoj industrije“.

Dovođenje velikih kompanija traje godinama i sada donosi rezultate, podvukao je Tadić, ukazujući da Beneton želi da nastavi razgovore o novim investicijama u Srbiju, te najavio da će primiti šefa te kompanije, iako više nije predsednik, jer je potreban kontinuitet.

„Neće nam niko doći ukoliko Srbija vodi pasivnu ekonomsku i spoljnu politiku. Mi smo imali dve milijarde evra investicija prošle godine, više nego sve zemlje u regionu zajedno. Imali smo nesreću da smo dobili status kandidata u teškom trenutku za ekonomiju, jer da je bilo povoljnije vreme, ostvarili bismo sigurno osam milijardi evra investicija", objasnio je lider DS i dodao da je bitno da se dobije kvalitetan investitor, ističući da smo u privatizaciji imali i mnoga nepovoljna rešenja, pa zato danas imamo problem kako isterati neke vlasnike jer ne poštuju ni radnike ni naše zakone.

Velike svetske kompanije, međutim, jesu velike jer poštuju principe i svoje radnike, podvukao je Tadić.

Pomenuo je kao primer kompaniju Jura, priznao da postoje kontroverzne informacije u vezi s poštovanjem radnih ugovora i dodao da se nada da će korejski partner ispoštovati sve obaveze.

Jura je, kako kaže Tadić, dobra kompanija, koja je bitna za ostvarenje strateškog cilja da se u Srbiju dovede jedan veliki proizvođač u elektronici i telekomunikacijama.

„Bez jednog velikog proizvođača u tim oblastima ne možemo da razvijamo gradove kao što je Niš. Jura je u tome veoma važna jer skreće pažnju korejskih preduzeća na Srbiju", zaključio je Tadić.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...