Izvozimo gvožđe i čelik – uvozim gas, naftu...

Izvor:   Tanjug

U prva dva meseca najveći izvoz imala je Vojvodina, najveći uvoz Beogradski region. Među proizvodima koji su u izvozu imali najveće učešće bili su gvožđe i čelik, u vrednosti od 79 miliona dolara, a sa najvećim učešćem u uvozu bili su prirodni gas - 288 miliona dolara, nafta i naftni derivati - 230 miliona.

Najveće učešće u izvozu Srbije u prva dva meseca ove godine imao je region Vojvodine - 37,7 odsto, dok je najveće učešće u uvozu imao Beogradski region - 43,9 odsto, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Posle Vojvodine, najveće učešće u izvozu imao je Beogradski region - 23,3 odsto, Region Šumadije i Zapadne Srbije - 20 odsto, Region Južne i Istočne Srbije 18 odsto, a oko jedan odsto izvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Najveće učešće u uvozu, posle Beogradskog regiona, imao je Region Vojvodine - 32,6 odsto, Region Šumadije i Zapadne Srbije - 11,8 odsto, Region Južne i Istočne Srbije - 8,2 odsto, a oko 3,5 odsto uvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Izvoz i uvoz po regionima dat je prema sedištu vlasnika robe u momentu prihvatanja carinske deklaracije. To znači da vlasnici robe, po carinskom zakonu, mogu biti proizvođači, korisnici, izvoznici ili uvoznici robe.

Tu činjenicu treba imati u vidu prilikom tumačenja podataka po regionima. Na primer, uvoz nafte i gasa, najvećim delom se obuhvata u regionima Vojvodine i Beograda, a to su energenti za ukupnu teritoriju Srbije, naveo je RZS.

Prema odsecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije u izvozu najveće učešće su imali električne mašine i aparati - 107 miliona dolara, obojeni metali - 101 milion, žitarice i proizvodi od njih - 96 miliona, gvožđe i čelik - 79 miliona i odevni predmeti i pribor za odevanje - 70 miliona.

Prvih pet odseka sa najvećim učešćem u uvozu bili su prirodni gas - 288 miliona dolara, nafta i naftni derivati - 230 miliona, drumska vozila - 140 miliona, električne mašine i aparati - 122 miliona i medicinski i farmaceutski proizvodi - 96 miliona.

Odsek nerazvrstana roba, u koji se sada uključuje i roba na carinskom skladištu, ima učešće u ukupnom uvozu od 7,8 odsto.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...