Srbijagas - novi gazda MSK

Izvor:   Tanjug

Većinski vlasnik Metanolsko-sirćetnog kombinata (MSK) je Srbijagas, javno preduzeće koje je tokom prethodne dve godine sa blagoslovom Vlade Srbije sprovodilo restrukturiranje velikih sistema - gubitaša, poput Azotare, MSK, Agroživa i Srpske fabrike stakla.

Srbijagas je postao većinski vlasnik Metanolsko-sirćetnog kombinata (MSK) iz Kikinde, nakon što su predstavnici tog preduzeća, države Srbije i Srbijagasa prošle nedelje potpisali ugovor o konverziji duga.

„Ovo je poslednji u nizu potpisa i postupaka sa ciljem da se u potpunosti očiste imovinsko-pravni i finansijski bilansi tog preduzeća, kako bi ih pripremili za investicioni ciklus i izbor novih strateških partnera,“ kaže Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa podsećajući da je Vlada pre dve godine, uz pomoć Srbijagasa, počela restrukturiranje velikih sistema kao što su Azotara, MSK, Agroživ i Srpska fabrika stakla.

Srpska fabrika stakla prodata je novom partneru, a faktički je vlasnik banka, rekao je Bajatović. U planu je novi investicioni ciklus od 22 miliona evra, a Srbijagas će prihodovati 35 miliona evra, što znači da će naplatiti sva ulaganja, a nešto sitno i zaraditi, dodao je Bajatović.

„Najvažije je da imamo novog strateškog partnera, kao i da smo u ovim ekonomski lošim uslovima to preduzeće prodali za 350 puta veću cenu, nego što je bila prvobitna privatizacija koja je obavljena za 100.000 evra. Kada je reč o Agroživu,“ ističe Bajatović, „tu je, praktično, završeno kompletno restrukturiranje. Preduzeće funkcioniše u punom obimu proizvodnje. Naša ideja je da kontrolišemo oko 60 odsto tržišta pilećeg mesa u Srbiji i da se umešamo u trgovinu pilećim mesom i proizvodima od pilećeg mesa u regionu. Uskoro će početi izgradnja nove klanice koja će povećati proizvodnju tri do pet puta.“

Govoreći o Azotari, Bajatović je podsetio da je 28. marta prošao unapred pripremljeni plan restrukturiranja, kao i da su očišćeni ekonomski, finansijski i pravni bilansi posle loše privatizacije.

„Danas je Azotara, koja radi sa 100 odsto postojećih kapaciteta, takođe, u mogućnosti da prihvati investiciju od 80 miliona evra, o čemu već razgovaramo sa predstavnicima ruskog, nemačkog i italijanskog kapitala kojima je to srž delatnosti“, istakao je Bajatović.

Ovim ugovorom završava se prva faza restrukturiranja preduzeća koja je Srbijagas uzeo pod upravljanje a sledeća faza bi bila faza investicija.

„Investicioni programi su u potpunosti završeni, tačno znamo šta radimo i sa narednom Vladom Srbije bi trebali da dogovorimo ko će biti naši stateški partneri“, kazao je Bajatović i naglasio da to ne može biti nikakav špekultivni kapital ili mali kapital, nego ozbiljan strateški partner. U svim ovim preduzećima radnici su obezbeđeni pristojnim socijalnim programima, podsetivši da je u Srpskoj fabrici stakla on iznosio 300 evra po godini radnog staža.

Bajatović je kazao i da sve veći broj radnika veruje u taj državni intervencionizam, pa će se i videti koliki će biti interes za socijalni program.

„Otpuštanja neće biti, što će biti obaveza i novih vlasnika da sačuvaju sva radna mesta. Radni staž je spojen, plate su redovne, socijalna osiguranja plaćena tako da je i socijalni deo restrukturiranja svih preuzetih subsidijara od strane Srbijagasa, takođe, završen'', zaključio je Bajatović.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...