Ne dira KAP zbog muža

Izvor:   Dan

Zbog sumnje da je u više slučajeva zloupotrebila službeni položaj Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je protiv vrhovnog državnog tužiloca Crne Gore, Ranke Čarapić podnela krivičnu prijavu.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) juče je specijalnom državnom tužiocu za organizovani kriminal i korupciju Đurđini Ivanović podnela krivičnu prijavu protiv vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

U prijavi koju je MANS podneo Čarapićeva se sumnjiči da je nevršenjem i zloupotrebom službenih ovlašćenja, direktno i indirektno uticala da se odbace krivične prijave i ne pokrenu krivični postupci protiv lica od kojih su ona i njena porodica sticali veliku imovinsku korist, a državni budžet pretrpeo milionske štete. Ranka Čarapić se, takođe, sumnjiči da je u kontinuitetu prikrivala činjenicu da finansijski zavisi od osoba i pravnih lica, koji su bili predmet provere državnog tužilaštva zbog krivičnih dela sa elementima korupcije.

– Jedan od razloga za podnošenje krivične prijave je i sumnja da Ranka Čarapić onemogućava da tužilaštvo goni i procesuira bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića, nekoliko bivših i sadašnjih ministara i direktora KAP zbog sumnje da su u privatizaciji podgoričkog Kombinata aluminijuma oštetili Crnu Goru za više od 800 miliona evra. Takođe, tužilaštvo vođeno Rankom Čarapić i dalje ne otvara istragu o odgovornosti za vraćanje preko 200 miliona evra kredita i kamata Olega Deripaske, odnosno CEAC-a za KAP. Nema ni istrage o tome ko je odgovoran što će privatni dugovi postati državni. Sa druge strane, istraga po krivičnoj prijavi Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore protiv bivšeg direktora KAP-a Vječeslava Krilova, zbog ekološkog incidenta februara 2009. godine je završena tako što je Krilov oslobođen odgovornosti, a cela krivica je prebačena na jednog od zaposlenih u KAP-u – naveo je Dejan Milovac, zamenik izvršnog direktora MANS-a.

Za to vreme je, kako tvrde iz MANS-a, Comehport, kompanija njenog supruga, Budimira Čarapića, uspešno poslovala sa KAP-om, prihodujući godišnje između 60 i 72 hiljade evra, što potvrđuje sumnje da vrhovni državni tužilac nije mogao biti objektivan prilikom odlučivanja u slučaju KAP.

– Samo je sa Krilovim tokom 2010. godine potpisan ugovor vredan 68.000 evra. Kompanije sa kojima je sarađivao njen suprug, a koje su bile predmet krivičnih prijava i provera su i Elektroprivreda i Željeznica Crne Gore. Prijave i istrage o otpremninama i nagradama rukovodstvu EPCG, kao i sumnjama na zlouporebu novca u Željeznici su stavljenje ad akta, dok se poslovi koje Comehport sklapa sa EPCG meri stotinama hiljada evra – istakao je Milovac.

Takvo nezakonito postupanje Čarapićeve kao starešine svih tužilaca posebno je, kako dodaje Milovac, uočljivo na primeru gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, koji je do sada bio predmet velikog broja krivičnih prijava, a koje je tužilaštvo odbacilo.

Ranka Čarapić se sumnjiči da je kao prvi tužilac u Crnoj Gori odgovorna što je Mugoša pre nekoliko godina izbegao krivično gonjenje u slučaju nezakonitog ustupanja 15.205 kvadrata gradskog građevinskog zemljišta preduzeću Carine za 2,5 miliona umesto 13,5 miliona evra, koliko je ono vredelo na tenderu.

karikatura-korupcija

– Zloupotrebom službenih ovlašćenja i nepokretanjem krivičnog postupka i omogućavanjem Mugoši i drugim licima da izbegnu krivičnopravni progon, osumnjičena je direktno podstakla i omogućila da, protivno presudi Vrhovnog suda koja je kasnije doneta po privatnoj tužbi, Mugoša 2011. godine ipak ustupi gradsko zemljište preduzeću Carine – piše u prijavi.

Osumnjičena je, kako se navodi u krivičnoj prijavi, omogućila Mugoši i izbegavanje krivičnopravnog progona u slučaju kada je gradonačelnik Podgorice zajedno sa sinom Miljanom fizički napao urednika i reportera ND Vijesti.

– Tužilaštvo čijim radom osumnjičena rukovodi nije preduzelo nijednu radnju povodom posedovanja pištolja koje je Mugošin sin imao, kao ni pištolja koja bez dozvole poseduje Mugoša. Osumnjičena je neskriveno rukovodila svim radnjama u ovom predmetu i čak je neprofesionalno i nestručno davala izjave medijima, u kojima urednika Vijesti predstavlja nasilnikom, čime je eksplicitno usmeravala sve radnje tužilaštva u cilju optuživanja urednika Vijesti i poštede od krivičnog progona gradonačelnika Mugoše. VDT je odbacila i krivičnu prijavu koju je protiv Mugoše podneo bivši lider SDP-a i bivši potpredsednik Vlade Žarko Rakčević, koji je osumnjičenoj predao dokumentaciju koja dokazuje malverzacije sa nabavkom lekova u vreme dok je obavljao funkciju ministra zdravlja – naglasio je Milovac.

Odredbom člana 6 Zakona o državnom tužilaštvu propisano je da se funkcija državnog tužioca vrši u javnom interesu radi obezbeđenja primene prava, pri čemu se mora obezbediti poštovanje i zaštita ljudskih prava i sloboda i da se funkcija državnog tužioca mora vršiti nepristrasno i objektivno.

Suprotno toj odredbi i Ustavu, osumnjičena je funkciju vrhovnog državnog tužioca vršila u svom i u privatnom interesu svoje porodice, a ne u javnom interesu, omogućavajući odgovornim licima izbegavanje krivičnopravnog progona i obazbeđujući tako za sebe imovinsku korist.

Poslušnik kriminalaca

U MANS-u smatraju da se odgovornost za apsolutno neadekvatne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije konačno mora personalizovati, jer nedostatak političke volje, politizacija tužilaštva i očigledni konflikti interesa su nešto što se mora rešavati ukoliko želimo dalji napredak u EU integracijama.

– Ovakav vrhovni državni tužilac, opterećen ovakvim konfliktom interesa, apsolutna je prepreka i naivno je očekivati da možemo imati iole ozbiljnije rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala dok je na čelu tužilačke organizacije Ranka Čarapić. Nama je potreban tužilac koji će da istražuje i daje naloge za hapšenje, koji će biti spreman i za scenario Sanader, a ne poslušnik „moralnih kriminalaca” – navodi se u prijavi MANS-a.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...