Vlada ponudila rešenje bivšim radnicima Magnohroma

Izvor:   Tanjug

Bivši radnici Magnohroma dobili su novu ponudu za isplatu zaostalih zarada - da im bude isplaćeno između 40 i 50 odsto potraživanja za zaostale zarade i da država preuzme sudske troškove. Da bi se ona realizovala potrebno je da se svi radnici, koji imaju potraživanja, slože i u narednih nekoliko dana izjasne kod svojih pravnih zastupnika.

Predstavnici nekoliko ministarstava Vlade Srbije su bivšim radnicima Magnohroma na jučerašnjem sastanku u Beogradu predložili da im bude isplaćeno između 40 i 50 odsto potraživanja za zaostale zarade i da država preuzme sudske troškove, rekao je Tanjugu gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović.

Simović, koji je učestvovao na ovom sastanku, kaže da se delegacija bivših radnika sastala sa ministrom ekonomije Nebojšom Ćirićem, državnim sekretarima ministarstava pravde i rada i direktorom Agencije za privatizaciju.

„Ova ponuda je dobar pokušaj da se iznađe najoptimalnije rešenje i za bivše radnike Magnohroma i za budućnost ovog preduzeća, za koje je zainteresovan ozbiljan strateški partner. Potrebno je da svi bivši radnici, koji imaju potraživanja, prihvate ovaj sporazum, u protivnom on ne bi mogao da se polovično realizuje, a to bi onda značilo i stečaj za Magnohrom,“ kaže Simović.

Delegacija radnika, koja je učestvovala u ovim razgovorima je o novom predlogu informisala oko 200 svojih kolega, na sastanku u sali Skupštine grada. Deo radnika ocenio je da je ponuda prihvatljiva, a deo je nezadovoljan i traži poptunu isplatu po sudskim presudama, uz najavu da će danas krenuti autobusima za Beograd.

U narednih nekoliko dana bivši radnici Magnohroma, koji imaju potraživanja za zaostalim zaradama, treba da se o ponuđenom predlogu izjasne kod svojih pravnih zastupnika.

Inače, oko 200 bivših radnika Magnohroma već 41 dan se smenjuju u protestu u velikoj sali Skupštine grada. Oni traže isplatu zaostalih plata za koje imaju sudske presude, kao i pravo na materijalno obezbeđenje nezaposlenih koje im je Nacionalna služba za zapošljavanje svojevremeno odbila.

Na ime zaostalih plata njima je prethodno bio ponuđen upis hipoteke na imovinu Magnohroma. Ustavni sud Srbije je prošle nedelje usvojio prvu od njihovih žalbi koje se odnose na pravo na materijalno obezbeđenje.

Posle raskida privatizacije 2008. godine Magnohrom je kroz socijalni program napustilo oko 1.900 radnika. Njih oko 1.300 je tužilo preduzeće za zaostale zarade i dobilo pravosnažne sudske presude.

Magnohrom je od 2010. godine u procesu restrukturiranja.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...