Nikšićka Željezara – treća sreća

Izvor:   Vijesti.me

Nikšićka Željezara, u kojoj je nekada radilo više od sedam hiljada radnika, četvrtu prodaju dočekuje sa 317 radnika. Pošto se na prethodna dva oglasa za prodaju niko nije prijavio objavljen je i treći oglas.

Veselin Perišić, stečajni upravnik Željezare objavio je novi oglas za prodaju fabrike, treći po redu. Ovoga puta cijena je 15 miliona eura, duplo manja od početne. Oglas je otvoren do 27. aprila a javno nadmetanje će se sprovesti 30. aprila u 11 časova u Privrednom sudu u Podgorici.

Pravo učešća u javnom nadmetanju imaju domaća i strana pravna i fizička lica koja do 27. aprila do 16 časova dostave popunjene prijave i uplate depozit u visini deset odsto od početne prodajne cijene koji će, u slučaju da lice ne uspije u nadmetanju, biti vraćen.

Na prethodna dva oglasa i pored najava da postoje zainteresovani kupci iz inostranstva, počev od investitora iz Turske, Njemačke, Rusije, Indije, čak i komšija iz Srbije, niko se nije prijavio. Perišić je kazao da je razlog tome najvjerovatnije cijena, koja se pokazala previsokom i zbog koje zainteresovani investitori nijesu dostavili ponude, mada su i članovi Odbora povjerilaca i Sindikat kazali da se ne smije ići ispod cijene od 15 miliona eura.

Nikšićka Željezara, koja je nekada imala preko sedam hiljada zaposlenih, četvrtu prodaju dočekuje sa 317 radnika. Prvi put je privatizovana 2002. godine, kada je većinski udio kupila ruska kompanija Rusmonostil, koja je nakon kratkog zadržavanja ostavila fabriku u dugovima, a Vlada, preuzimajući dug, dovela novog strateškog partnera, firmu Midlend risorsis holding. I oni su krajem 2006. godine napustili Željezaru. Nakon njih došla je holandska kompanija MNSS, koja je ostala do aprila prošle godine, kada je u fabrici na zahtjev većine od 1.412, koliko ih je tada bilo, uveden stečaj.

Početkom novembra prošle godine Privredni sud je odbacio Plan reorganizacije koji je podnio bivši vlasnik i proglasio bankrot fabrike. Kada, i ako, se proda Željezara, isplata povjerilaca se vrši na osnovu isplatnih redova. U prvom isplatnom redu su radnici koji potražuju 6,2 miliona, u drugom Poreska uprava sa 8 miliona, tako da će za ostale povjerioce, koju ukupno potražuju 111 miliona sa državom, koja je platila kredit Željezare od 33miliona, ostati manje od milion eura.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...