U Rusiju po partnere za hrvatsku Petrokemiju

Izvor:   Vecernji.hr

Zoran Milanović, premijer Hrvatske poslao je Radimira Čačića, prvog potpredsjednika Vlade Hrvatske u Moskvu da „nađe“ kupca za kutinsku Petrokemiju. Pretpostavlja se da bi za njezino preuzimanje mogao biti zainteresiran ruski Gazprom. Hrvatska bi u Petrokemiji morala zadržati vlasnički udio i nakon, eventualne, prodaje ruskim partnerima.

Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar gospodarstva službeno odlazi u Moskvu, gdje mu je osnovni zadatak obaviti razgovore o mogućnostima privatizacije Petrokemije te ispitati ima li mogućnosti za ulaganja u brodogradilišta.

Petrokemija bi mogla biti velika privatizacijska priča. To je priča koja bi mogla biti teška nekoliko stotina milijuna eura – rekao je Čačić na HTV-u uoči puta u Rusiju.

Više sastanaka

Visokopozicionirani izvor u Vladi Hrvatske rekao je za Vecernji.hr kako je Čačić s premijerom Zoranom Milanovićem usuglasio pregovaračke pozicije. Što se kutinske Petrokemije tiče Čačić, najprije, treba izvidjeti kakva se uopće ponuda može dobiti. No, u Vladi je jasan stav da bi država u Petrokemiji morala zadržati određeni vlasnički udio i nakon eventualne prodaje ruskim partnerima. O tome bi li se moglo govoriti o kontrolnom paketu dionica ili čemu drugom, sugovornik Vecernji.hr iz Vlade nije mogao ništa reći, napominjući da tek treba vidjeti što se nudi.

U službenoj najavi Čačićeva puta u Rusiju, od 25. do 26. ožujka, navodi se da će potpredsjednik Vlade u pratnji svojih pomoćnika i suradnika održati nekoliko sastanaka s ministrima Vlade Ruske Federacije te direktorima i predstavnicima ruskih tvrtki iz područja energetike i brodogradnje. Tu su OSK (Udruženje ruske brodograđevne industrije), Tehnopromeksport, Lukoil, Ruzskie tehnologiji. Predviđeni su susreti i s predstavnicima hrvatskih tvrtki koje djeluju u Rusiji.

U odnosu na Petrokemiju, pretpostavlja se da bi za njezino preuzimanje mogao biti zainteresiran Gazprom. Kada je govorio o brodogradilištima, Čačić je spominjao da bi u Moskvi mogao otvoriti razgovore o brodogradilištu 3. maj.

U najavi puta kao dio Čačićeva programa ističe se sastanak sa Sergejom Šojguom, ministrom za izvanredne situacije Ruske Federacije i predsjednikom ruskog dijela međuvladine Hrvatsko-ruske komisije za trgovinsko-gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju. Tema razgovora bit će priprema održavanja VII zasjedanja međuvladine Hrvatsko-ruske komisije za trgovinsko-gospodarsko i znanstveno-tehničku suradnju, koja će se održati tijekom 2012. godine u Moskvi.

Također će razgovarati o međudržavnoj suradnji na područjima energetike, brodogradnje, industrije, upozoravanja i uklanjanja posljedica izvanrednih situacija, a razmijenit će informaciju o ostvarenoj robnoj razmjeni i međusobnim ulaganjima te aktualnom stanju međunarodnih ugovora, navodi se u priopćenju. Čačić će se isti dan sastati s Sergejom Šmatkom, ministrom energetike Ruske Federacije te predstavnicima tvrtki Gazprom, Zarubežnjeft i Lukoil. Razgovarat će se o suradnji na području plina, nafte i elektroenergetike.

Dvije milijarde kuna

Komentirajući namjeru da se Petrokemija proda ruskom Gazpromu, Nenad Bakić kao vlasnik dionica Petrokemije pozdravio je tu namjeru. Prije mjesec dana objavio je članak u kojemu je državi poručio da bi bilo bolje prodati Petrokemiju nego Croatia osiguranje i HPB. Kao argumente je naveo dobar poslovni i organizacijski ustroj Petrokemije, njezinu znatnu vrijednost – odnosno da bi država za svoj udio mogla dobiti dve milijarde kuna – razvojne mogućnosti, prednosti partnera povezanog s plinskim poslovanjem (što je Gazprom), mogućnost rasta Petrokemije iz regionalnog u europskog diva, te građenje odnosa s Rusijom.

U Vladi je jasan stav da bi država u Petrokemiji morala zadržati vlasnički udio i nakon eventualne prodaje ruskim partnerima. Hoće li to biti kontrolni paket dionica ili nešto drugo, ovisit će o tome što se bude nudilo.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...