Skupa nafta prizemljuje avione

Izvor:   Tanjug

Zbog pada profitabilnosti u periodu usporavanja privrede i mogućeg daljeg poskupljenja nafte mnogi avioprevoznici naćiće se na ivici propasti ili će prestati da rade, kažu u Emirejt erlajnzu. Industrija ne može da preživi dalje poskupljenja goriva za 10 do 15 odsto

Bliskoistočni Emirejt erlajnz procenjuje da će se mnogi aviopevoznici naći u bezizlaznoj situaciji zbog poskupljenja goriva i privredne krize.

Tim Klark, predsednik Emirejtasa sa sedištem u Dubaiju rekao je da će se mnogi avioprevoznici naći na ivici propasti ili će prestati da rade, zbog pada profitabilnosti u periodu usporavanja privrede i mogućeg daljeg poskupljenja nafte, prenele su agencije.

Profit avioprevoznika pašće 62 odsto tokom 2012. godine, na tri milijarde dolara, ako nafta nastavi da poskupljuje, upozorilo je Udruženje međunarodnih avioprevozika početkom ove sedmice.

Izdaci Emirejtsa učestvuju s 45 procenata u troškovima kompanije i mogli bi skočiti na „neverovatnih“ 1,7 milijardi dolara u godini koja se završava 31. marta, kazao je Klark na konferenciji za štampu na aerodromu u Dubaiju.

Zarada Emirejtsa dodatno je pogođena prizemljenjem šest Erbasovih džinovskih letelica A380 zbog otkrića pukotina na krilima najvećeg putničkog aviona na svetu. Klark procenjuje da je zbog toga izgubljeno do sada 90 miliona dolara. Emirejts ima 21 avion tipa A380, a kompanija je poručila još 68, u okviru plana da Dubai postane globalni saobraćajni centar, u nadmetanju sa Etihad ervejzom i Katar ervejzom sa sedištem u Abu Dabiju, kao i evrospkim prevoznicima ER Frans-KLM i Britiš ervejz.

Erbasov avion A380
Erbasov avion A380 u čijem krilu je otkrivena pukotina

U nevoljama su već pojedini prevoznici, kao što je kompanija Ameriken erlajnz koja se zbog finansijskih teškoća nalazi u procesu restrukturisanja nakon što je uprava prijavila bankrot i zatražila sudsku zaštitu od poverilaca.

Indijski prevoznik Kingfišer mogao bi da izgubi licencu zbog nestašice svežeg novca i gubitaka. Od početka godine avione su prizemile dve kompanije, Spaner sa sedištem u Barseloni i mađarski nacionalni prevoznik Malev.

Klark smatra da bi pojedine privatne kompanije trebalo da dobijaju finansijsku pomoć vlada u zemljama u kojima se nalazi njihovo sedište, iako bi to moglo da pokrene pitanje eventualnog kršenja propisa o konkurentnosti.

U SAD mnogi avioprevoznici se nalaze pod sudskom zaštitom od bankrota, ali se rukovodstvo manjih aviokompanija na jugoistoku Azije i u Afirci suočavaju sa ogromnim teškoćama, naglasio je Klark i dodao da sve teškoće nastaju uglavnom zbog cene goriva, upozoravajući da je vreme da se krene sa ozbiljnijim analizama poražavajućih posledice divljanja cena, ne samo zbog avioprevoznika nego i globalne privrede.

Industrija ne može da preživi dalje poskupljenja goriva za 10 do 15 odsto, pogotvo kada se imaju u vidu novi izdaci posle odluke Evropske unije da se uvede sistem trgovine dozvolama za emisiju štetnih gasova.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...