Prodaja Magnohroma je rešenje (?)

Izvor:   RTS.rs

Deo zaostalih zarada radnicima Magnohroma biće isplaćen od prodaje dela imovine fabrike, rekao je Vladimir Cvetković, direktor Agencije za privatizaciju. Pojedini radnici sumnjičavi prema predlogu države.

Posle drugog kruga pregovora Vladimir Cvetković, direktor Agencije za privatizaciju ponudio je bivšim radnicima kraljevačkog Magnohroma isplatu zaostalih zarada od prodaje dela imovine fabrike u visini od milion i 600 hiljada evra. Preostali iznos bi sistemskim rešenjima nadoknadila država.

Ljubiša Simović, gradonačelnik Kraljeva koji je sa delegacijom bivših magnohromaca otputovao u Beograd, pozvao ih je da se u najkraćem roku kod svojih pravnih zastupnika izjasne o ponudi Agencije, jer od toga zavisi oglašavanje tenderske prodaje industrije Magnohrom.

Međutim, Dušan Vukadinović, član delegacije radnika rekao je da zaposleni ne žele nikakve hipoteke već novac za plate za koje već mesecima imaju izvršne sudske presude.

Vukadinović je rekao da će sledeća adresa njihovog protesta biti Vlada Srbije i da više neće ići na sastanke u institucije koje ne mogu da reše problem, odnosno da im obezbede novac.

Prethodni sastanak u Agenciji za privatizaciju bio je 28. februara.

Magnohrom

Od 23. februara nekoliko stotina bivših radnika Magnohroma se smenjuje u danonoćnom protestu u velikoj sali Skupštine Kraljeva tražeći isplatu u proseku 18 zarada i pravo na materijalno obezbeđenje nezaposlenih.

Posle raskida privatizacije Magnohroma, oko 1.900 ljudi je tokom maja 2008. godine napustilo preduzeće uz socijalni program, ali je većina njih tužila preduzeće za neisplaćene zarade.

Magnohroma, po ovom osnovu, duguje od oko 570 miliona dinara, a sa kamatama i sudskim taksama dug prelazi milijardu dinara.

Oko 200 bivših radnika kraljevačkog Magnohroma u utorak je blokiralo Ibarsku magistralu kod Kraljeva, zahtevajući isplatu 18 zaostalih zarada.

Za vreme jednočasovne blokade, putni pravci prema Beogradu, Prištini i niškom auto-putu bili su zatvoreni za saobraćaj.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...