Svetsko a naše

Izvor:   Beta / Tanjug

Generatori za vetroelektrane, koje Simens proizvodi u Subotici prodaju se širom sveta pa ova nemačka kompanija planira da u fabriku uloži više od 24 miliona evra i otvori nova radna mesta

Kompanija Simens investiraće 24 miliona evra u fabriku generatora za vetroelektrane u Subotici i otvoriti 150 radnih mesta.

Tihomir Rajlić, generalni direktor Simensa u Srbiji rekao je da će investicija, započeta u septembru prošle godine, biti završena do kraja 2013. godine.

Rajlić je istakao da je od decembra do sada zaposleno 80 novih radnika u Subotici, a da će do kraja godine biti zaposleno još 70 ljudi.

Fabrika u Subotici je zahvaljujući dobrim rezultatima dobila poverenje nemačkog Simensa i postala jedina koja u okviru te kompanije proizvodi generatore nove generacije sa direktnim prenosom.

„Neće se stati na investiji od 24 miliona evra“, istakao je Rajlić i dodao da će se zalagati da u Srbiju donesu nove investicije. Rajlić je kazao da su novi generatori koji se proizvode u Subotici efikasniji u proizvodnji električne energije i imaju snagu od šest megavata.

Generalni direktor Simensa u Srbiji je naglasio i da se 50 odsto proizvodnje generatora za vetrenjače iz Subotice prodaje u SAD, a ostatak u ostale zemlje širom sveta, i dodao da u Srbiji još uvek nisu u upotrebi.

„Kroz ovu investiciju će broj zaposlenih u subotičkoj fabrici biti povećan sa sadašnjih 500 na 650 radnika, a vrednost godišnje proizvodnje, koja se u celosti plasira u inostranstvo, biće 200 miliona evra“, rekao je Rajlić.

Ištvan Sekula, direktor Simensove fabrike u Subotici je rekao da „nema kontinenta na kome nema vetrogeneratora iz Subotice“ i dodao da je od 2003. godine kad je fabrika osnovana, pa do sada proizvedeno 12.800 generatora.

Sekula je istakao da su prošle godine ostvarili izvoz od oko 100 miliona evra, ali da će rezultat već ove godine biti nadmašen.

Fabrika, koja je bila osnovana u okviru firme Loher, je od 2005. godine u vlasništvu Simensa, a u januaru 2013. godine će obeležiti deset godina rada. Prema kompanijskim podacima, subotička fabrika svakog meseca proizvede više od 150 generatora za vetroelektrane, a plan je da se proizvodnja udvostruči.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...