Hrvatski građevinci za poljske elektrane

Izvor:   Poslovni.hr

Poljska pokreće velik investicijski ciklus u energetici, koji će obuhvatiti obnovu termoelektrana, a izvjesna je i izgradnja nuklearne elektrane, u čemu bi mogle sudjelovati i hrvatske, prije svega građevinske tvrtke. Poljska, takođe, planira velika ulaganja u obnovljive izvore

Poljska u idućih deset godina planira uložiti između 50 i 60 milijardi eura u nove energetske projekte, a u čemu bi mogla participirati i hrvatska industrija, rečeno je na seminaru koji je u ponedjeljak u HGK organizirala Poljsko-hrvatska industrijska i trgovinska komora Krakov (PHITK).

Obnova termoelektrana

Pavel Vlodarczik, predsjednik PHITK-e pojasnio je da je poljska energetika uvelike bazirana na ugljenu, što zbog dotrajalosti sustava, što zbog novih industrijskih i ekoloških standarda, pa su u idućem razdoblju planirane velike investicije.

grafikon

„Najveći dio projekata bit će vezan uz modernizaciju termoelektrana, no u planu su velika ulaganja u obnovljive izvore, a izvjesna je i izgradnja nuklearne elektrane. Smatram da hrvatska građevinska operativa, kao i druge tvrtke, ima što ponuditi te da mora biti prisutna na natječajima koji će biti raspisani“, kazao je Vlodarczik i dodao da se osim na polju energetike značajna suradnja hrvatskoga i poljskoga gospodarstva može ostvariti i na poljima farmacije i biokemije te prehrambene industrije. Naime, prema podacima PHITK-e, farmaceutsko tržište u Poljskoj vrijedi godišnje pet milijardi eura, s tendencijom rasta od šest do sedam posto godišnje.

Pliva, u vremenu dok je još bila tvrtka u hrvatskom vlasništvu, prepoznala je svoju priliku te je otvorila tvornicu u Poljskoj. Robna razmjena od samo 400 milijuna eura godišnje između Poljske i Hrvatske je premala i postoji velik prostor za rast gospodarske suradnje, složili su se i hrvatski i poljski gospodarstvenici.

Ulaganja i turisti

Prema statistici Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatska je lani iz Poljske uvezla robe u vrijednosti 302 milijuna eura, a izvezla samo 94 milijuna. Prema podacima za 2010. godinu, najveći dio našeg izvoza vezan je upravo za lijekove kojih je u Poljsku isporučeno u vrijednosti 26,06 milijuna eura. Slijede aluminijske folije za 10 milijuna eura, a u manjem opsegu izvozili smo sjedala, polimere te pekarske proizvode. Istodobno smo najviše uvozili toaletni papir te autogume. Svaka od te dvije kategorije je u vrijednosti većoj od 20 milijuna eura. Slijede informatička oprema, osobni automobili te čokolada. Hrvatska ulaganja u Poljsku su sa 173 milijuna eura bila trostruko veća nego ona u obrnutom smjeru. No zato našu zemlju godišnje posjeti oko pola milijuna poljskih turista.

EU-fondovi

Uspješan primjer izvlačenja novca iz Brisela.

Od svojeg pristupanja EU sredinom 2004. godine Poljska je iz Unijinih fondova povukla ukupno više od 100 milijardi eura, uglavnom nepovratno. Najveći dio otpada na infrastrukturne projekte i zaštitu okoliša, gotovo 40 milijardi. Od ukupnih sredstava namijenjenih toj zemlji iz Brisela Poljska je preko svojih 16 vojvodstava povukla više od 70 milijardi eura za regionalni razvoj.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...