Radnici Magnohroma zaoštravaju proteste

Izvor:   Beta / Fonet

„URS je uništio radnike Srbije. Ovo je genocid. I mrtvima je bolje - hvala Srbijo. Sedamnaest dana robovanja i gladi. Robovi smo sopstvene države.“ - neki su od napisa na transparentima bivših radnika Magnohroma iz Kraljeva, koji su juče, tražeći zaostale zarade, blokirali most preko Ibra.

Više od 300 bivših radnika kraljevačkog Magnohroma blokiralo je juče na pola sata most preko Ibra, na ulazu u Kraljevo, tražeći zaostale zarade.

Na transparentima bivših radnika Magnohroma je pisalo: „URS je uništio radnike Srbije. Ovo je genocid i mrtvima je bolje, hvala Srbijo. Sedamnaest dana robovanja i gladi, robovi smo sopstvene države“.

Dušan Vukadinović, jedan od štrajkača, zatražio je od Ljubiše Simovića, gradonačelnika Kraljeva da pomogne radnicima.

Bivši radnici štrajkuju već sedamnaest dana u zgradi Skupštine Opštine Kraljevo.

Krajem februara Agencija za privatizaciju ponudila je bivšim radnicima da se u visini njihovih potraživanja stavi hipoteka na slobodnu imovinu Magnohroma, što oni nisu prihvatili.

Lazar Pavlović, jedan od bivših radnika Magnohroma, kaže da blokada mosta predstavlja radikalizaciju protesta i novi vid pritiska na gradske vlasti.

„Planirali smo i blokadu Ibarske magistrale, a gradonačelniku Ljubiši Simoviću predali zahtev da nam se obezbedi 18 autobusa za odlazak u Beograd 15. ili 16. marta ukoliko do tada ne dobijemo odgovor Nacionalne službe za zapošljavanje“, rekao je Pavlović i dodao da će, ako ne dobiju autobuse, radnici ka Beogradu krenuti pešice.

Magnohrom bivšim radnicima duguje, u proseku po 18 plata, ili oko 400.000 dinara po radniku, bez kamata. Magnohrom je tokom 2008. godine, po osnovu socijalnog programa, napustilo oko 1.900 radnika, od kojih je 1.300 tužilo preduzeće za neisplaćene zaostale plate za šta im se, po izvršnim sudskim presudama, duguje oko 570 miliona dinara, a sa kamatama i sudskim taksama dug je veći od jedne milijarde dinara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...