Srbiji potrebna reindustrijalizacija

Izvor:   Tanjug

Vlada Srbije treba da usvoji nove mere za razvoj industrije i da ulaže u poljoprivredu i energetiku, rekao je Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa ističući da Srbija mora da uđe u proces reindustrijalizacije ako želi da postane zdravo društvo i poveća bruto domaći prizvod.

„Nova Vlada Srbije ne treba da bude velika i trebalo bi da usvoji nove mere za razvoj industrije“, izjavio je Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa. Bajatović se zalaže da premijer u novoj vladi mora biti „jaka politička ličnost“, dok bi preostali deo novog sastava vlade činili stručni i vredni ljudi.

Čelnik Srbijagasa rekao je, na Kopaonik biznis forumu, da ne podržava predloženi koncept Razvojne banke, već da bi ona trebalo da ima znatno veći kapital koji bi se plasirao u dobro osmišljene projekte. Bajatović se založio i za korporativizaciju javnih preduzeća, kao i za dogovor sa bankama koje bi 30 odsto sredstava trebalo da plasiraju u privredu, kao dugoročna razvojna sredstva.

Bajatović kaže da se Srbijagas ponašao kao fond i uspešno je restrukturirao preuzete kompanije, koje sada mogu dobro da se prodaju. Sve kupovine Srbijagasa bile su pozitivne i dale su rezultate, kazao je Bajatović, navodeći kao primer firmu Agroživ i pančevačku Azotaru a ukazao je i na to da su u tim preduzećima, posle procesa restrukturiranja, očuvana radna mesta.

Bajatović smatra da Srbija mora da uđe u proces reindustrijalizacije ako želi da postane zdravo društvo i poveća bruto domaći proizvod. Najisplativije investicije su u sektorima poljoprivrede, energetike, usluga i infrastrukture.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...