Radnicima Magnohroma ponuđeno stavljanje hipoteke na deo imovine

Izvor:   Beta

Direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković juče je na sastanku sa bivšim radnicima Magnohroma, koji zahtevaju isplatu zaostalih zarada, kao rešenje problema ponudio stavljanje hipoteke na deo imovine tog preduzeća.

Direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković juče je na sastanku sa bivšim radnicima Magnohroma, koji zahtevaju isplatu zaostalih zarada, kao rešenje problema ponudio stavljanje hipoteke na deo imovine tog preduzeća.

Na sastanku u Kraljevu je bio i gradonačelnik tog grada Ljubiša Simović koji je nakon sastanka agenciji Beta rekao da bi hipoteka bila stavljena na "slobodnu imovinu" Magnohroma i da bi bivši radnici svoja potraživanja naplatili procentualno od vrednosti prodate imovine.

"To je jedini model koji bi omogućio da se pojavi tender za prodaju Magnohroma iz restrukturiranja, i ulazak u ozbiljno strateško partnerstvo", rekao je Simović.

Jedan od predstavnika bivših radnika Magnohroma Dragan Simović rekao je da bi u slučaju prihvatanja predloga Agencije umesto prosečnih 2.500 evra svaki radnik dobio od 500 do 600 evra.

"Nismo trenutno u situaciji da kažemo da li je to za nas prihvatljivo ili nije, pod uslovom da se ono što je agencija namenila i proda. Radi se o jednoj zgradi i desetom delu drugog objekta, što bi ukupno iznosilo oko milion evra, a o ovoj ponudi Agencije za privatizaciju, jedino mogućoj, kako nam je rečeno, izjasniće se svaki radnik pojedinačno", naveo je on.

Oko 300 bivših radnika Magnohroma prošlog četvrtka je protestovalo u centru Kraljeva, posle čega su ušli u salu gradske skupštine, gde je noć provelo njih pedesetak. Oni traže isplatu zaostalih zarada.

Od 1.900 radnika, koji su Magnohrom napustili prihvatajući socijalni program, njih 1.300 je podnelo tužbe zbog zaostalih zarada. Ukupan dug po pravosnažnim presudama iznosi 570 miliona dinara koji je sa kamatama i sudskim taksama narastao na više od milijardu dinara.

U okviru Magnohroma posluju rudnici hromita, magnezita i dolomita, industrija vatrostalnih materijala, fabrika elektrotermičkih proizvoda i fabrika specijalnih programa.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...