Izgradnja postrojenja za polipropilen ključna za „Petrohemiju“

J.Putniković

O svom budućem angažmanu u „Petrohemiji“ NIS je spreman da razgovara sa Vladom Srbije kroz bilateralne pregovore ili tender, kaže Vadim Jakovljev, prvi zamenik generalnog direktora „Gasprom njefta“ i predsednik Odbora direktora NIS-a.

NIS je spreman da sa Vladom Srbije razgovara o svom budućem angažmanu u „Petrohemiji“ kroz bilateralne pregovore ili tender, kaže Vadim Jakovljev, prvi zamenik generalnog direktora „Gasprom njefta“ i predsednik Odbora direktora NIS-a, ističući značaj izgradnje novog postrojenja za polipropilen u „Petrohemiji“. On je dodao da je za NIS takođe prihvatljivo i to da neki drugi investitor uloži neophodan iznos da bi ova firma radila i pouzdano se razvijala.

„Ako procenjujemo „Petrohemiju“ kao biznis u postojećim uslovima i sa postojećim stanjem, investicije u „Petrohemiju“ samo zato da bismo dobili povraćaj u tom biznisu, koji ona vodi sada, takve investicije neće biti efikasne. Ako gledamo finansijske i poslovne rezultate „Petrohemije“, oni su gotovo ravni nuli, to već vidimo i na osnovu tekućih rezultata ove kompanije tokom ove godine. Zato „Petrohemija“ kao biznis, kao objekat u koji treba da ulažemo, za sada nije zanimljiv“, kaže Vadim Jakovljev, prvi zamenik generalnog direktora „Gasprom njefta“ i predsednik Odbora direktora NIS.. On je dodao da, međutim, može da se razmatra realizacija novih investicionih projekata – a to je izgradnja postrojenja za polipropilen. „To je zaista veliki i zahtevan projekat vrednosti od oko 150 miliona evra. To je zaista velika i ozbiljna odluka“, rekao je Jakovljev.

A da bi NIS, sa svoje strane, mogao da bude spreman i mogao da razmotri takvu svoju ulogu Jakovljev navodi da je bitno: „Ako NIS preuzme obaveze za ulaganje u tom iznosu, kompanija treba da poseduje mogućnost da realizuje taj projekat, da odgovara za njega i da dobije odgovarajući dohodak od uloženih investicija. Zato smo mi principijelno spremni na razgovore u vezi sa učešćem u ovoj kompaniji, ali pritom za nas ključna odluka na osnovu koje ćemo moći da formiramo sam format našeg učešća u tome je da formiramo određeni program. Da bi NIS mogao da bude odgovoran za to jako je bitno da imamo operativnu kontrolu, kao i konsolidaciju poslovanja „Petrohemije“ i njeno uključivanje u poslovanje NIS-a. To je upravo ta mogućnost koju mi vidimo i koju smo spremni da razmotrimo sa srpskom Vladom. Dakle, rešenje formata potencijalne privatizacije je prerogativ Vlade Srbije, a mi smo sa svoje strane spremni da na bilo koji način sarađujemo – to mogu biti bilateralni pregovori, to može biti tender. Mi smo spremni da učestvujemo i na tenderu, a ako to ne bude kompanija NIS, ako to bude neki drugi investitor, koji će biti spreman da uloži neophodan iznos da bi „Petrohemija“ radila i pouzdano se razvijala – za nas će to, takođe, biti prihvatljivo rešenje. Još jednom pominjem da je za nas važno da „Petrohemija“ kao biznis bude dobar projekat, da bismo mogli u dugoj perspektivi da računamo na to da proizvode pančevačke rafinerije možemo da plasiramo i da možemo da računamo na jednu stabilnu proizvodnu vezu između ta dva preduzeća“, rekao je Jakovljev.

On je dodao da pre svega treba razumeti da se radi o potencijalnom učešću NIS-a, a ne „Gasprom njefta“. „Zato će stav u vezi sa ovim pitanjem formirati menadžment kompanije NIS i prilikom donošenja takve odluke to će biti odgovornost menadžmenta kompanije NIS za efikasnost takve investicione odluke“, rekao je Jakovljev.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...