MOL investira u petrohemiju

Mađarski MOL je položio kamen temeljac za izgradnju proizvodnog petrohemijskog kompleksa poliola, koji treba da biti pušten u rad 2021. godine.

MOL će u izgradnju fabrike za proizvodnju poliola, za koju je kamen temeljac položen juče u mađarskom mestu Tiszajvaroš (Tiszaújváros) uložiti 1.2 milijardi evra. Ovaj petrohemijski kompleks će upošljavati veše od 200 radnika aveć od 2021. godine proizvodiće oko 200.000 tona poliola godišnje.

Izgradnju fabrike sa 131 milionom evra pomaže mađarska vlada putem poreskih olakšica i sredstava za investiranje. Fabriku, po najsavremenijoj tehnologiji gradi nemačka kompanija Tisenkrup (Thyssenkrupp).

Reč je o MOL-ovoj najvećoj organska investiciju u petrohemijskom biznisu. MOL Petrohemikals će biti jedina kompanija u Mađarskoj i celoj centralnoj i istočnoj evropskoj regiji sa integrisanim sistemom rada koji obuhvata ekstrakciju sirove nafte i proizvodnje polieter poliola (široko rasprostranjenog materijala u plastici).

Prema procenama MOL Grupe, fabrika će godišnje doprineti finansijskim rezultatima kompanije sa oko 150 miliona evra(EBITDA). Poliol je važna i veoma tražena plastična sirovina, koja se koristi u brojnim industrijama – od automobilske, građevinske pa sve do modne industrije. Ovaj kompleks će proizvoditi poliol koristeći efikasnu i ekološku tehnologiju poput HPPO procesa (propilen oksid dobijen od hidrogen peroksida) koju su razvile kompanije Tisenkrup i Evonik.

“S obzirom na to da je MOL jedina kompanija iz centralne i istočne Evrope koja će kontrolisati kompletan lanac rada, od ekstrakcije sirove nafte do proizvodnje poliola, ovaj investicioni projekat će učiniti da MOL Grupa postane jedan od najvažnijih igrača hemijske industrije u regiji. Kad počne sa radom, 2021. godine, fabrika će dodatno doprineti da ovaj grad ojača svoje pozicije u hemijskoj industriji, budući da stručnost i nova proizvodna infrastruktura uspostavljena ovde može privući dodatne investitore“, rekao je Žolt Hernadi, predsednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe.

Jedan od ključnih stubova MOL Group je širenja lanca vrednosti u segmentu petrohemije. Polyol fabrika i prethodno otvorena fabrika za proizvodnju sintetičke gume su prekretnice u strategiji. Fabrika MOL Grupe za sintetičku gumu i japanska JSR korporacija proizvodi 60.000 tona polimerizacione stiren-butadien gume (S-SBR), veoma traženog svetskog hemijskog proizvoda. Najvažnija sirovina S-SBR je butadien, koji MOL proizvodi u susednom postrojenju, koja je puštena u rad 2015. godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...