EU zaustavlja kineski projekat u BiH

BM

Evropska unija pokušava da zastavi izgradnju Bloka 7 u Tuzli. Zvanično, povod je činjenica da projekat nije usklađen s evropskim propisima, koji se odnose na način dobijanja državne pomoći. Nezvanično, to što je reč o kineskom kreditu.

Izgradnja sedmog bloka u Termoelektrani Tuzla mogla bi ozbiljno biti dovedena u pitanje nakon što su predstavnici evropskih institucija u više navrata uputili direktna i indirektna upozorenja da ovaj projekat treba zaustaviti, pišu Nezavisne novine.

Sumnju da bi projekat zaista mogao biti zaustavljen dodatno je izazvala činjenica da je ova tačka skinuta s dnevnog reda na zadnjoj sednici Saveta ministara BiH, iako ju je predložio Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Šarović nam u petak nije odgovorio na naše pitanje o čemu se radi, a ranije nam je rekao da ne vidi nijedan razlog da se projekat zaustavi.

Barbora Pojner, portparol Sekretarijata Energetske zajednice u Beču u petak nam je rekla da je ta organizacija donela preliminarni zaključak da taj projekat nije usklađen s evropskim propisima, koji se odnose na način dobijanja državne pomoći.

Naime, parlament FBiH je nedavno podržao davanje garancija tog entiteta za projekat ukupne vrednosti od oko 900 miliona evra kineskoj banci, koja treba da obezbedi finansiranje za kineskog izvođača radova na ovom objektu.

U Sekretarijatu EZ-a kažu da bi garancije trebalo da budu preispitane, kako bi bile usklađene s evropskim propisima.

"Član 18, stav 1c Sporazuma o osnivanju Energetske zajednice, sadrži zabranu državne pomoći koja se, prema članu 19 sporazuma, takođe, primenjuje i na javne investicije koje su dobile specijalna ili ekskluzivna prava. Ove odredbe, zajedno s članom 6, zahtevaju od ugovarača da u vlastiti pravni sistem uvrsti odgovarajuću zabranu državne pomoći, kao i da obezbedi njenu primenu u praksi", naveli su iz EZ-a.

Šarović je kada smo ga prošli put kontaktirali u vezi s rezervama Energetske zajednice, rekao da one neće uticati na započinjanje samog projekta.

U petak smo kontaktirali i Ambasadu Kine u BiH, ali nam do zaključenja ovog broja nije stigao odgovor.

Inače, ovu temu proteklih meseci pratili su i evropski mediji, a više puta je isticano da stvarni razlog evropskog zaustavljanja projekta nije zabrinutost zbog državne pomoći, već učešće kineskih banaka i kompanija. U Evropskoj komisiji je pre nekoliko meseci održan sastanak, a i Evropski savet je doneo slične zaključke, po kojima bi na evropskom kontinentu trebalo ograničiti uticaj kineskih kompanija, te su izrazili zabrinutost da se veliki broj evropskih projekata sprovodi kineskim sredstvima, uz učešće kineskih građevinskih kompanija.

Tuzlanskim lokalnim medijima su predstavnici nadležnih entitetskih organa izjavili da radovi počinju na jesen, te da su već odabrani izvođači pripremnih radova u visini od 18 miliona maraka, a činiće ih grupa izvođača ITC Zenica, Prijedorputevi Prijedor i Integral inženjering Laktaši.

U Direkciji za evropske integracije BiH kažu da je EU u analitičkom izveštaju naglasila da se buduća ulaganja u energetsku infrastrukturu, uključujući termoelektrane i hidroelektrane, moraju sprovoditi u skladu s obavezama BiH prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i ugovoru o Energetskoj zajednici.

"Takođe, jedna od preporuka Evropske komisije sa poslednjeg sastanka Pododbora za transport, energiju, okolinu i regionalni razvoj zajedničkog tela BiH i EU za praćenje sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jeste da BiH treba da osigura pravilnu primenu acquisa EU i Energetske zajednice o državnoj pomoći za sve investicijske projekte, uključujući izgradnju novih ili proširenje postojećih termoelektrana", kažu oni.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...