Rusi doskočili Amerikancima u gasnom ratu

BM

Gasprom će kupovinom najvećih izvođača radova zaštititi izgradnju gasovoda Severni tok 2 od Amerike

Gasprom će do kraja godine kupiti svoje najveće izvođače, kompaniju Strojgasmontaž od Arkadija Rotenberga i kompaniju Strojtransnjeftegaz od Genadija Timčenka, piše RBK, pozivajući se na neimenovane izvore. Obe kompanije planira da kupi Gaspromov sopstveni izvođač radova — Gastrojprom. Vrednosti ugovora nisu otkrivene, prenosi Sputnjik.

Kako je objasnio izvor RBK, u uslovima oštre konkurencije sa SAD za gasno tržište Evrope Gasprom želi da eliminiše svaki potencijalni povod za kritiku na račun te kompanije, između ostalog da izbegne optužbe za saradnju sa izvođačima koji se nalaze pod sankcijama. Prema podacima lista, već u aprilu će se na čelu Strojgasmontaža naći menadžer Gasproma Stanislav Anikejev.

Strojgasmontaž i Strojtransnjeftegas su bili izvođači radova tokom izgradnje gasovoda Snaga Sibira koji vodi iz Rusije u Kinu. U ovom trenutku obe kompanije učestvuju u izgradnji gasovoda Severni tok 2 od Rusije do Nemačke, koji treba da bude završen krajem 2019. godine. Osim toga, ćerka kompanija Strojgasmontaža je gradila I Krimski most. Vlasnici obeju kompanija se nalaze pod sankcijama SAD I EU još od 2014. godine.

Projekat Severni tok 2 podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...