Norveške energetske kompanije režu investicije

BM

Kompanije iz sektora nafte i gasa u Norveškoj već treću godinu uzastopno beleže pad investicija a zbog kolapsa cena sirove nafte snižavaju i prognoze za 2017. godinu.

Zbog toga što se i dalje bore s kolapsom cena sirove nafte naftne i gasne kompanije koje posluju u Norveškoj, zemlji koja je najveći proizvođač ovih energenata u zapadnoj Evropi, snizile su prognoze o ulaganjima u 2017. godini.

Ove kompanije sada očekuju ulaganja u iznosu od 147 milijardi kruna (16,22 milijarde evra), što je za 3,6 odsto manje u odnosu na prethodnu procenu za 2017. godinu, navodi se u kvartalnom istraživanju norveškog zavoda za statistiku, prenosi Tanjug pisanje agencija Blumberg njuz.

Norveška već treću godinu uzastopno beleži pad investicija u tom sektoru, pri čemu se troškovi u ovoj godini procenjuju na 169 milijardi kruna (18,65 milijardi evra).

Niža prognoza troškova za 2017. zasniva se "uglavnom na manje procenjenim sredstvima za istraživanja, na zatvaranjima pogona i ukidanjima nekih projekata", navela je statistička kancelarija u saopštenju.

Naftne kompanije odlažu razvojne projekte i istraživanje bušotina u Norveškoj i na drugim lokacijama, kako bi prebrodile pad cena sirove nafte, koji je počeo 2014. godine. Više od 40.000 radnih mesta je ukinuto u priobalnoj naftnoj industriji, prema podacima najveće norveške grupe za finansijske usluge, DNB ASA, a anketa o nezaposlenosti pokazuje da je tokom leta stopa nezaposlenosti dostigla 20-godišnji maksimum.

Iako je centralna banka snizila kamate na rekordni nivo kriza je naterala vladu da u ovoj godini prvi put povuče određena sredstva iz svog 860 milijardi dolara vrednog suverenog fonda, jer su troškovi zemlje nadmašili prihode od proizvodnje nafte i naftnih derivata.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...