I francuski naftaši protiv reforme propisa o radu

BM

Masovni štrajk zaposlenih u šest od osam naftnih rafinerija u Francuskoj zbog reformi propisa o radu u ovoj zemlji došlo je do otežalo normalno funkcionisanje proizvodnih pogona i snabdevanje gorivom. (foto: Beta)

Dok Francuska vlada masovne štrajkove naziva "ucenom" i nastoji da otkloni opšti strah od siromaštva naftni sektor u Francuskoj postao je epicentar protesta protiv reforme propisa o radu.

Štrajkovi su izbili u šest od osam naftnih rafinerija, što je otežalo normalno funkcionisanje proizvodnih pogona i snabdevanje gorivom, uprkos obećanjima vlasti da će otkloniti blokadu objekata pogodjenih štrajkom, prenosi Beta.

Francuski premijer Manuel Vals optužio je juče Konfederaciju sindikata (CGT) za ucenjivanje Vlade i pozvao građane da ne podležu panici zbog straha od siromaštva.

Ministar ekonomije Emanuel Makron zatražio je od štrajkača da ne ometaju napredak “Francuza koji žele da rade i koji veruju u svoju budućnost”.

Blokada, koja je do sada bila uglavnom na severozapadu zemlje, proširila se i na fabrička postrojenja na jugoistoku, a štrajkači iz redova CGT-a blokirali su naftni terminal Eso (Esso) u Fo-sir-Meru u blizini Marseja.

“Ako Vlada ne odustane od predloga zakona, štrajkovi će biti ne samo nastavljeni, već i radikalizovani", rekao je predsednik CGT-a Filip Martine.

Ministar finansija Mišel Sapen ocenio je nezakonitim nastavak blokade i potvrdio da je Vlada spremna da upotrebi sva raspoloživa sredstva kako bi je okončala.

Unija poslodavaca Medef (Mouvement des Entreprises de France) pozvala je vlasti da uvedu vanredno stanje i da garantuju zaposlenima i poslodavcima pravo na neometani rad.

Vlada ne odustaje od reforme propisa o radu, uprkos masovnim protestima koji traju od marta, a Vals je najavio da će "ići do kraja" iako je predlog zakona jedva izglasan u Skupštini.

Cilj zakona je stabilizacija tržišta rada u zemlji u kojoj je stopa nezaposlenosti dostigla 10 odsto radno sposobnog stanovništva, a protivnici tvrde da će prava radnika biti ugrožena.

Pored naftnog sektora, štrajkuju i železničari, a neki sindikati pozvali su na potpunu obustavu železničkog saobraćaja sve do 10. jula, kada će se igrati finalni meč Evropskog prvenstva u fudbalu.

Protesti protiv reformi protekle nedelje su na ulicama okupili izmedju 128.000 i 400.000 ljudi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...